Otrygg anställning kan bidra till sjukskrivning

Foto: David De Lossy/Thinkstock

Foto: David De Lossy/Thinkstock

Kan osäkra anställningar leda till hälsoproblem som gör oss sjuka? Frågan ska besvaras i en forskningsstudie som startar i dagarna.

Kan osäkra anställningar leda till hälsoproblem som gör oss sjuka? Frågan ska besvaras i en forskningsstudie som startar i dagarna.

Olika former av osäkra anställningar ökar på arbetsmarknaden. Det handlar om deltidsanställda, vikarier, säsongsanställda men också ofrivilliga F-skattebetalare och bemanningsanställda.

Förutom en mer osäker inkomst och ett sämre skyddsnät i form av en heltäckande socialförsäkring finns det andra aspekter av de osäkra anställningarna som skapar otrygghet. Ett lågt fackligt inflytande innebär en större risk för att godtyckligt avskedas, möjligheten till kompetensutveckling blir begränsad och tryggheten på arbetsplatsen försämras om säkerhetsbestämmelser och regler kring arbetstid inte följs.

Theo Bodin

Theo Bodin

– Vi vill undersöka om de osäkra anställningarna innebär en sämre arbetsmiljö och högre risk för både fysiska och psykiska arbetsskador, säger Theo Bodin, läkare och forskare på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, som leder studien.

Just nu letar han deltagare till studien och sökandet efter kandidater startar i forskarnas egna nätverk och via sociala medier.

– När de första deltagarna som vi får tag börjar rekrytera genom sina nätverk kan man skapa tillräckligt långa kedjor för att få ett representativt urval. Målsättningen är en grupp på omkring 500-1 000 personer som någon form av osäker anställning, säger Theo Bodin.

Deltagarna kommer att besvara ett frågeformulär om hur de uppfattar sin arbetsmiljö, exempelvis hur de kan påverka sina arbetstider, vad de har för möjligheter till semester och dessutom hur de uppfattar sin egen hälsa. Svaren kommer sedan att jämföras med en kontrollgrupp där alla deltagare har tillsvidareanställningar.

Samtliga som ingår i studien kommer att följas av forskarna under tre år för att forskarna ska kunna säkerställa sambanden.

– Det är den klassiska frågan om vad som är hönan och vad som är ägget? Är det fler människor med psykisk och fysisk ohälsa som får osäkra anställningar eller löper de som har osäkra anställningar större risk för att drabbas av ohälsa? säger Theo Bodin.

Flera studier har redan visat hur ökade krav i kombination med brist på kontroll och stöd ligger bakom en betydande andel sjukskrivningar. Theo Bodin är övertygad om att det också finns ett samband mellan otrygga anställningar och de ökande sjukskrivningar.

– Det här har man inte tittat på närmare och det är därför vi nu undersöker hur stor betydelse arbetets förutsättningar har för att vi ska trivas och må bra på jobbet, säger han.

Ett område som han gärna vill titta på längre fram är hur de osäkra anställningarna också påverkar arbetsgivarna. Arbetsgivare sänker sina fasta kostnader genom tillfälliga anställningar och kan på så vis konkurrera med låga priser.

– På kort sikt kan en arbetsgivare tjäna pengar på att försämra arbetsvillkoren men på lång sikt tror jag att de blir förlorare. Det finns undersökningar som visar att produktiviteten är lägre på arbetsplatser med en hög andel visstidsanställningar. Dåliga villkor kan leda till ointresserade anställda som inte känner lojalitet och som inte beredda att göra det lilla extra, säger Theo Bodin.

1 kommentar

  • Utsorterad

    Självklarheternas självklarhet behöver tydligen bekräftas med någon form av studie. Hoppas den blir tillräckligt vetenskaplig för att räknas i relevanta sammanhang.
    Kan efter att ha fått sluta på en fast anställning intyga att alla negativa sidor som anges stämmer.
    Plus några till, dvs. man blir t.ex. tydligt åldersdiskriminerad utan att kunna göra något åt det.
    En med fortfarande visst hopp kvar.

    25 september 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar