Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadOtrygg anställning kan bidra till sjukskrivning

Otrygg anställning kan bidra till sjukskrivning

Kan osäkra anställningar leda till hälsoproblem som gör oss sjuka? Frågan ska besvaras i en forskningsstudie som startar i dagarna.

Olika former av osäkra anställningar ökar på arbetsmarknaden. Det handlar om deltidsanställda, vikarier, säsongsanställda men också ofrivilliga F-skattebetalare och bemanningsanställda.

Förutom en mer osäker inkomst och ett sämre skyddsnät i form av en heltäckande socialförsäkring finns det andra aspekter av de osäkra anställningarna som skapar otrygghet. Ett lågt fackligt inflytande innebär en större risk för att godtyckligt avskedas, möjligheten till kompetensutveckling blir begränsad och tryggheten på arbetsplatsen försämras om säkerhetsbestämmelser och regler kring arbetstid inte följs.

Theo Bodin
Theo Bodin

– Vi vill undersöka om de osäkra anställningarna innebär en sämre arbetsmiljö och högre risk för både fysiska och psykiska arbetsskador, säger Theo Bodin, läkare och forskare på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, som leder studien.

Just nu letar han deltagare till studien och sökandet efter kandidater startar i forskarnas egna nätverk och via sociala medier.

– När de första deltagarna som vi får tag börjar rekrytera genom sina nätverk kan man skapa tillräckligt långa kedjor för att få ett representativt urval. Målsättningen är en grupp på omkring 500-1 000 personer som någon form av osäker anställning, säger Theo Bodin.

Deltagarna kommer att besvara ett frågeformulär om hur de uppfattar sin arbetsmiljö, exempelvis hur de kan påverka sina arbetstider, vad de har för möjligheter till semester och dessutom hur de uppfattar sin egen hälsa. Svaren kommer sedan att jämföras med en kontrollgrupp där alla deltagare har tillsvidareanställningar.

Samtliga som ingår i studien kommer att följas av forskarna under tre år för att forskarna ska kunna säkerställa sambanden.

– Det är den klassiska frågan om vad som är hönan och vad som är ägget? Är det fler människor med psykisk och fysisk ohälsa som får osäkra anställningar eller löper de som har osäkra anställningar större risk för att drabbas av ohälsa? säger Theo Bodin.

Flera studier har redan visat hur ökade krav i kombination med brist på kontroll och stöd ligger bakom en betydande andel sjukskrivningar. Theo Bodin är övertygad om att det också finns ett samband mellan otrygga anställningar och de ökande sjukskrivningar.

– Det här har man inte tittat på närmare och det är därför vi nu undersöker hur stor betydelse arbetets förutsättningar har för att vi ska trivas och må bra på jobbet, säger han.

Ett område som han gärna vill titta på längre fram är hur de osäkra anställningarna också påverkar arbetsgivarna. Arbetsgivare sänker sina fasta kostnader genom tillfälliga anställningar och kan på så vis konkurrera med låga priser.

– På kort sikt kan en arbetsgivare tjäna pengar på att försämra arbetsvillkoren men på lång sikt tror jag att de blir förlorare. Det finns undersökningar som visar att produktiviteten är lägre på arbetsplatser med en hög andel visstidsanställningar. Dåliga villkor kan leda till ointresserade anställda som inte känner lojalitet och som inte beredda att göra det lilla extra, säger Theo Bodin.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Självklarheternas självklarhet behöver tydligen bekräftas med någon form av studie. Hoppas den blir tillräckligt vetenskaplig för att räknas i relevanta sammanhang.
    Kan efter att ha fått sluta på en fast anställning intyga att alla negativa sidor som anges stämmer.
    Plus några till, dvs. man blir t.ex. tydligt åldersdiskriminerad utan att kunna göra något åt det.
    En med fortfarande visst hopp kvar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?