TCO vill få sjukskrivna i jobb snabbare

TCO vill underlätta för de sjukskrivna att snabbare komma tillbaka till jobbet. I går presenterade organisationen en utredning som visar att tjänstemän som inte får hjälp kan fastna i en längre sjukskrivning.

TCO vill underlätta för de sjukskrivna att snabbare komma tillbaka till jobbet. I går presenterade organisationen en utredning som visar att tjänstemän som inte får hjälp kan fastna i en längre sjukskrivning.

En undersökning som TCO har låtit göra, Trampolin eller kvicksand? där 6 000 personer tillfrågades och 3 368 svarade, presenterades i går på ett frukostseminarium. Den visar att psykisk ohälsa är den klart största orsaken till sjukskrivning bland svenskar i arbetslivet. En stor del av sjukskrivningarna beror på sådana jobb som i utredningen kallas för anspända, det vill säga jobb med höga krav och begränsad individuell frihet. De som sjukskrivits på grund av psykisk påfrestning tyckte också, i större grad än de som sjukskrivits av kroppsliga besvär, att arbetet var orsaken.

TCO:s ordförande Eva Nordmark inledde med att säga att många tjänstemän som sjukskrivs faktiskt får stöd. Men för andra blir det ett slags kvicksand som blir svår att komma ur.

TCO:s utredare Mikael Dubois redogjorde för undersökningen som bland annat visar att de som har svårast att komma ur sjukskrivningen är de som blivit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Visstidsanställda upplever att de får mindre stöd, medan tillgång till företagshälsovård och facklig närvaro på arbetsplatsen gör att man känner sig bättre bemött.

Sjukfrånvaron fluktuerar över tid, men ökar nu, och det som ökar mest är de psykiska diagnoserna. Sedan den sista mars i år gäller nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som säger att arbetsgivarna ska prioritera arbetsmiljöarbetet för att förhindra ohälsa. Arbetsgivarna ska se till att de anställda inte drabbas av alltför hög arbetsbelastning. Det måste till exempel finnas tid för återhämtning vid exempelvis skift- och nattarbete. Arbetsgivarna måste också tala om – förslagsvis i en policy – att kränkande särbehandling inte är tillåtet.

TCO-rapporten

TCO presenterar rapporten Trampolin eller kvicksand?. Det är en rapport om hur tjänstemännen uppfattar sjukförsäkringen och sjukskrivningsprocessen. Se presentationen av rapporten här.

I somras kom ett förslag från regeringen som handlade om att företagen själva skulle betala mer om deras anställda blev långtidssjuka. Tanken var att företagen då skulle satsa mer på personalvård för att slippa få sjuka medarbetare. Men reformen drogs tillbaka efter att arbetsmarknadens parter hade lämnat ett flertal förslag på hur de själva skulle kunna minska sjuktalen.

Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg pekade under frukostseminariet på parternas ansvar att hitta alternativ till hälsoväxlingen. Arbetsgivarna måste försöka stoppa ökningen i sjuktal, inte minst genom att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

I presentationen visade TCO också vilka åtgärder man vill se för att underlätta för de tjänstemän som blir sjuka. Det handlar om att stärka tillgången till företagshälsovård, se till att implementera de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, underlätta för anställda att ställa om till annat arbete under sjukskrivning och att stärka drivkrafterna för arbetsgivarna att ta ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.