Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTCO vill få sjukskrivna i jobb snabbare

TCO vill få sjukskrivna i jobb snabbare

TCO vill underlätta för de sjukskrivna att snabbare komma tillbaka till jobbet. I går presenterade organisationen en utredning som visar att tjänstemän som inte får hjälp kan fastna i en längre sjukskrivning.

En undersökning som TCO har låtit göra, Trampolin eller kvicksand? där 6 000 personer tillfrågades och 3 368 svarade, presenterades i går på ett frukostseminarium. Den visar att psykisk ohälsa är den klart största orsaken till sjukskrivning bland svenskar i arbetslivet. En stor del av sjukskrivningarna beror på sådana jobb som i utredningen kallas för anspända, det vill säga jobb med höga krav och begränsad individuell frihet. De som sjukskrivits på grund av psykisk påfrestning tyckte också, i större grad än de som sjukskrivits av kroppsliga besvär, att arbetet var orsaken.

TCO:s ordförande Eva Nordmark inledde med att säga att många tjänstemän som sjukskrivs faktiskt får stöd. Men för andra blir det ett slags kvicksand som blir svår att komma ur.

TCO:s utredare Mikael Dubois redogjorde för undersökningen som bland annat visar att de som har svårast att komma ur sjukskrivningen är de som blivit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Visstidsanställda upplever att de får mindre stöd, medan tillgång till företagshälsovård och facklig närvaro på arbetsplatsen gör att man känner sig bättre bemött.

Sjukfrånvaron fluktuerar över tid, men ökar nu, och det som ökar mest är de psykiska diagnoserna. Sedan den sista mars i år gäller nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som säger att arbetsgivarna ska prioritera arbetsmiljöarbetet för att förhindra ohälsa. Arbetsgivarna ska se till att de anställda inte drabbas av alltför hög arbetsbelastning. Det måste till exempel finnas tid för återhämtning vid exempelvis skift- och nattarbete. Arbetsgivarna måste också tala om – förslagsvis i en policy – att kränkande särbehandling inte är tillåtet.

TCO-rapporten

TCO presenterar rapporten Trampolin eller kvicksand?. Det är en rapport om hur tjänstemännen uppfattar sjukförsäkringen och sjukskrivningsprocessen. Se presentationen av rapporten här.

I somras kom ett förslag från regeringen som handlade om att företagen själva skulle betala mer om deras anställda blev långtidssjuka. Tanken var att företagen då skulle satsa mer på personalvård för att slippa få sjuka medarbetare. Men reformen drogs tillbaka efter att arbetsmarknadens parter hade lämnat ett flertal förslag på hur de själva skulle kunna minska sjuktalen.

Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg pekade under frukostseminariet på parternas ansvar att hitta alternativ till hälsoväxlingen. Arbetsgivarna måste försöka stoppa ökningen i sjuktal, inte minst genom att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

I presentationen visade TCO också vilka åtgärder man vill se för att underlätta för de tjänstemän som blir sjuka. Det handlar om att stärka tillgången till företagshälsovård, se till att implementera de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, underlätta för anställda att ställa om till annat arbete under sjukskrivning och att stärka drivkrafterna för arbetsgivarna att ta ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.