Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSmåföretag rekryterar flest forskare

Småföretag rekryterar flest forskare

Rekryteringar inom forskning och utveckling kommer att öka framför allt i små- och medelstora företag. Över 40 procent av företag med 10-49 anställda bedömer att man kommer att rekrytera FoU-anställda under det kommande året.

Trots internationell konkurrens går det bra för stora delar av det svenska näringslivet. Drygt 80 procent av företagen har en bra eller tillfredsställande utveckling och allra bäst går det för kemi- och skogsföretagen. Några branscher, fram för allt stål- och gruvindustrin, har dock en svårare situation. Det här framgår av höstens innovations- och konjunkturrapport från Sveriges Ingenjörer.

Staffan Bjurulf
Staffan Bjurulf

– Den växande stålindustrin i Kina innebär ett överutbud på marknaden som leder till sjunkande världsmarknadspriser. De låga oljepriserna drabbar flera länder, bland andra Norge, som är ett av Sveriges största exportländer, säger Staffan Bjurulf, näringspolitiska expert på Sveriges Ingenjörer, som har tagit fram innovations- och konjunkturrapporten.

Kopplingen mellan investeringar i forskning och ekonomisk framgång framgår tydligt. Kemi- och skogsindustrin tillhör de branscher som satsar mest på forskning. Nästan 90 procent av förbundets förtroendevalda i dessa branscher svarar att det pågår forsknings- och utvecklingsarbete på företaget.

En positiv signal i rapporten är att många industriföretag planerar att öka sina FoU-investeringar i Sverige. Största ökningen inom industrin sker i kemiföretagen följt av teknikföretagen och skogsindustrierna. Stålbranschen går mot strömmen och minskar antalet FoU-anställda.

De största rekryteringarna av FoU-anställda kommer att ske i de små- och medelstora företagen. Över 40 procent av företagen med 10-49 anställda bedömer att man kommer att ha fler anställda inom forskning- och utveckling under det kommande året.

Det framgår också tydligt att det är stora skillnader i satsningar på forskning och utveckling mellan industri- och tjänsteföretag. Inom tjänstesektorn genomförs generellt mer begränsade FoU-satsningar. Drygt 80 procent av industriföretagen och knappt 50 procent av tjänsteföretagen investerar i forskning och utveckling.

– Många företag får en betydande del av sina inkomster från rättigheterna till en skyddad idé men även här finns det stora skillnader mellan tjänstesektorn och industrin. 58 procent av industriföretagen men bara var fjärde tjänsteföretag har en strategi för att skydda företagets innovationer, säger Staffan Bjurulf.

Kombinationen av att det saknas en tradition för att satsa på FoU inom tjänstesektorn och att skydda de resultat som kommer fram kan på sikt innebära problem.

– I den tuffa globala konkurrens som råder behöver tjänstetföretagen bli bättre på att utveckla unika processer och tillvarata och skydda kunskaper bland annat inom digitalisering för att kunna fortsätta att vara konkurrenskraftiga. Här tror jag att det finns en utvecklingspotential, säger Staffan Bjurulf.

Industriföretagens forskningsarbete genererar många idéer som kan skyddas upphovsrättsligt. Nästan var fjärde företag inom hela industrisektorn har beviljats patent under året. Staffan Bjurulf påpekar hur viktigt det är med en strategi för att skydda innovationer och processer.

Rapporten tar också upp behovet av att uppmuntra anställda att utveckla idéer. Inom industrin har 45 procent av företagen ett belöningssystem för att utveckla idéer och lämna till arbetsgivaren. Detta är ett sätt att stimulera det kreativa klimatet på företagen och skapa förutsättningar för innovationer.

Sveriges Ingenjörers konjunkturrapport bygger på en enkät med förtroendevalda i 645 företag. Deltagarna kommer från hela näringslivet med tyngdpunkt från industrin. Svarfrekvensen var drygt 57 procent.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.