Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSamverkan grunden för nya företag

Samverkan grunden för nya företag

Foto: Redax. Statsminister Stefan Löfven med ett eget förflutet i industrin talade varmt för att ett rättvist samhälle är en bra grund för livskraftiga företag.
Foto: Redax. Statsminister Stefan Löfven med ett eget förflutet i industrin talade varmt för att ett rättvist samhälle är en bra grund för livskraftiga företag.

Allt fler företag och invånare överger landsorten och samlas runt storstäderna. Men när årets Industridag gick av stapeln i Malmö var den regionala utvecklingen i fokus. Och exemplen var många på att det går att ha framgångsrika företag i Skövde, Trelleborg och Karlstad.

– Den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas.
Stefan Löfven har sagt det förut och hans sade det igen i sitt tal på Industridagen. Statsministern tryckte hårt på hur väl den svenska partsmodellen fungerar på arbetsmarknaden och betonade att ett rättvist samhälle inte står i motsats till ett ekonomiskt starkt samhälle.

– Vad som gör Sveriges varumärkt starkt är väl inte precis skatterna men det som skatterna tillåter oss att ha, sade han. Barnomsorg, skola, vård – allt som gör att vi har en välutbildad arbetskraft och ett tryggt samhälle bidrar också till att vi är ekonomiskt framgångsrika.

Det var elfte gången som Industrirådet ordnade industridagen och denna gång under temat ”Industrin och regionerna – gränslöst beroende av varandra?”. Sveriges Ingenjörer medverkade bland annat genom en föreläsning om det uppmärksammade projektet Första Ingenjören – en matchning av ingenjörer och akademikerlösa företag i Jönköpingsregionen. Men det var ingen brist på intressanta exempel på samarbeten mellan företag, högskolor och regioner. Region Värmland berättade tillsammans med klustret ”Paper Province” om den uppryckning man gjort efter att OECD gjort en specialstudie av förhållandena för skogs- och pappersindustrin i Värmland år 2006.

– Det betydde mycket för oss att få deras analys av vad vi borde göra för att våra möjligheter skulle utvecklas på bästa sätt, berättade Maria Hollander som är vd för klustret vilkas medlemmar omsätter drygt 23 miljarder varje år.

Hon jämförde skogsnäringen med köttbranschen där man försöker ta vara på allt.

– Kan vi göra affärer med grisfötterna också så kan vi tjäna pengar på marginalen, sade Maria Hollander. Tiden när skogen bara gick att använda till plankor och papper är sedan länge förbi.

Paper Province har blivit utsett till ett av Europas mest innovativa kluster flera år i rad.

Just samarbetet mellan universitet,högskolor, regioner och företag var ett genomgående drag för flera av de framgångsrika exempel som presenterades. Kompetensmatchning, teknikcollege och integration fanns med i olika presentationer för att visa hur nära industrin och samhället i övrigt samverkar.
Ett intressant inspel i debatten om hur nya företag ska nå framgång kom från entreprenören och affärsängeln Hampus Jakobsson som hade ett råd till företagarna: Lös problemen, sitt inte och vänta på att någon annan ska göra det åt dig.

– Sverige är ett av de säkraste länderna på jorden att våga sig på nya saker i, sade han. Men vi är också väldigt bekväma. Många av dem som ringer till mig och vill ha investeringar behöver inte mer pengar för att lösa sina problem. De behöver bara bestämma sig.

Statsminister Stefan Löfven lindade in det litet mer genom att citera Dag Hammarskjöld: ”Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var.”

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.