Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSamverkan grunden för nya företag

Samverkan grunden för nya företag

Foto: Redax. Statsminister Stefan Löfven med ett eget förflutet i industrin talade varmt för att ett rättvist samhälle är en bra grund för livskraftiga företag.
Foto: Redax. Statsminister Stefan Löfven med ett eget förflutet i industrin talade varmt för att ett rättvist samhälle är en bra grund för livskraftiga företag.

Allt fler företag och invånare överger landsorten och samlas runt storstäderna. Men när årets Industridag gick av stapeln i Malmö var den regionala utvecklingen i fokus. Och exemplen var många på att det går att ha framgångsrika företag i Skövde, Trelleborg och Karlstad.

– Den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas.
Stefan Löfven har sagt det förut och hans sade det igen i sitt tal på Industridagen. Statsministern tryckte hårt på hur väl den svenska partsmodellen fungerar på arbetsmarknaden och betonade att ett rättvist samhälle inte står i motsats till ett ekonomiskt starkt samhälle.

– Vad som gör Sveriges varumärkt starkt är väl inte precis skatterna men det som skatterna tillåter oss att ha, sade han. Barnomsorg, skola, vård – allt som gör att vi har en välutbildad arbetskraft och ett tryggt samhälle bidrar också till att vi är ekonomiskt framgångsrika.

Det var elfte gången som Industrirådet ordnade industridagen och denna gång under temat ”Industrin och regionerna – gränslöst beroende av varandra?”. Sveriges Ingenjörer medverkade bland annat genom en föreläsning om det uppmärksammade projektet Första Ingenjören – en matchning av ingenjörer och akademikerlösa företag i Jönköpingsregionen. Men det var ingen brist på intressanta exempel på samarbeten mellan företag, högskolor och regioner. Region Värmland berättade tillsammans med klustret ”Paper Province” om den uppryckning man gjort efter att OECD gjort en specialstudie av förhållandena för skogs- och pappersindustrin i Värmland år 2006.

– Det betydde mycket för oss att få deras analys av vad vi borde göra för att våra möjligheter skulle utvecklas på bästa sätt, berättade Maria Hollander som är vd för klustret vilkas medlemmar omsätter drygt 23 miljarder varje år.

Hon jämförde skogsnäringen med köttbranschen där man försöker ta vara på allt.

– Kan vi göra affärer med grisfötterna också så kan vi tjäna pengar på marginalen, sade Maria Hollander. Tiden när skogen bara gick att använda till plankor och papper är sedan länge förbi.

Paper Province har blivit utsett till ett av Europas mest innovativa kluster flera år i rad.

Just samarbetet mellan universitet,högskolor, regioner och företag var ett genomgående drag för flera av de framgångsrika exempel som presenterades. Kompetensmatchning, teknikcollege och integration fanns med i olika presentationer för att visa hur nära industrin och samhället i övrigt samverkar.
Ett intressant inspel i debatten om hur nya företag ska nå framgång kom från entreprenören och affärsängeln Hampus Jakobsson som hade ett råd till företagarna: Lös problemen, sitt inte och vänta på att någon annan ska göra det åt dig.

– Sverige är ett av de säkraste länderna på jorden att våga sig på nya saker i, sade han. Men vi är också väldigt bekväma. Många av dem som ringer till mig och vill ha investeringar behöver inte mer pengar för att lösa sina problem. De behöver bara bestämma sig.

Statsminister Stefan Löfven lindade in det litet mer genom att citera Dag Hammarskjöld: ”Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var.”

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.