Förhandlingarna pågår fortfarande för fullt på Ericsson. Enligt Per Norlander som är koncernfacklig förhandlare och ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping är det mycket som ligger i vågskålen.
Förhandlingarna pågår fortfarande för fullt på Ericsson. Enligt Per Norlander som är koncernfacklig förhandlare och ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping är det mycket som ligger i vågskålen.
– Jag kan inte säga så mycket, men vi förhandlar om hur ett avgångserbjudande baserat på frivillighet skulle se ut. Det handlar om ersättningen, men också om hur processen ska ske ut, till exempel vilka som ska få anmäla sig, säger Per Norlander.
Ericsson är inte så intresserat av att köpa ut alla som sitter på den mest relevanta spetskompetensen. Det är i och för sig ganska begripligt, menar Per Norlander, med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut, där det inom vissa områden är svårt för företagen att hitta rätt kompetens.
Ericsson sade redan på presskonferensen den 4 oktober, när de offentliggjorde planerna på stora neddragningar, att man vill undvika varsel och helst klara situationen med frivilliga avgångar.
– Men det är förstås olika förutsättningar på olika orter, säger Per Norlander. Alla har trott att fabriksorterna ska lägga ner, men det finns fortfarande en chans till en bättre lösning.
Men Per Norlander ser förhandlingarna som mer än att bara handla om vilka som måste gå. I slutändan, menar han, handlar de om hela företagets kompetensstrategi. Alla på företaget måste förstå vad som händer. Vilka ska gå och vilken kompetens ska de cirka tusen ingenjörer ha som Ericsson vill anställa? Vad ska hända med dem som har rätt kompetens och med dem som har nästan rätt kompetens?
Här skulle han vilja se större tydlighet från arbetsgivaren.
Av de ingenjörer som förr har lämnat Ericsson har de flest klarat sig ganska bra. Vad kan man säga om det nu?
– I allmänhet brukar vi säga att det här inte är ett arbetslöshetsproblem. Det är snarare ett matchningsproblem för AB Sverige. De flesta ingenjörer som har lämnat Ericsson har haft ganska lätt att få jobb, men de med smalare uppgifter kan ha det lite tuffare att översätta sin kompetens.
Hur lång tid kan de här förhandlingarna ta?
– Det skulle kunna gå på en timme om vi fick ett bra erbjudande, men i praktiken är det mycket svårt att säga. Men det måste väl bli klart under hösten.
Sture Henckel