AVTALSRÖRELSEN. Facken inom industrin har i dag, fredag, presenterat sina gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2017. Löneökningar på 2,8 procent och avsättningar för delpension/flexpension finns med bland kraven.
AVTALSRÖRELSEN. Facken inom industrin har i dag, fredag, presenterat sina gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2017. Löneökningar på 2,8 procent och avsättningar för delpension/flexpension finns med bland kraven.
Facken inom industrin
Facken inom industrin består av fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen, IF Metall, Livs och GS-facket.
Läs mer om Facken inom industrins avtalskrav och deras ekonomiska bedömningar här.
Reallöneökningar är förenligt med inflationen och kravet på internationell konkurrenskraft, enligt Facken inom industrin som vid fredagens pressträff om den kommande avtalsrörelsen också presenterade en siffra för de önskade löneökningarna: 2,8 procent.
De svenska lönenivåerna med rådande löneökningstakt är bra för att öka sysselsättningen i Sverige, anser Facken inom industrin. Om löneökningarna blir för låga eller för höga riskerar arbetslösheten enligt facken att öka.
Facken inom industrin ser att den svenska industrin hävdar sig väl jämfört med våra viktigaste konkurrentländer, och uppger att det därför inte finns skäl att öka vinsterna ytterligare på lönernas bekostnad, men i stället finns skäl att sänka de höga avkastningskraven och höja investeringsnivån. Det bör även göras satsningar på kompetensutveckling.
Kravet på avsättningar till deltidspension/flexpension finns också med i Facken inom industrins gemensamma krav. Facken anser att alla anställda ska ha rätt till en arbetstidsförkortning som motsvarar 100 timmar per år. En arbetstidsförkortning kan ske inom ramen för deltidspension/flexpension, men det kräver att ytterligare avsättningar görs. Facken inom industrin vill att en del av löneutrymmet går till att fortsätta höja avsättningen till systemen för deltidspension/flexpension.
– Vi jobbar vidare med de två viktigaste frågorna, det vill säga löneutvecklingen, att det verkligen ska bli en reallöneutveckling, och att vi ska få till en vettig pensionslösning, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson direkt efter pressträffen.
Hur ser du på utsikterna för detta?
– Pensionsfrågan var ju knepig i våras på Almega-området och jag utgår från att den kommer att bli knepig kommande avtalsrörelse också, men vi jobbar vidare med det. Vi är nöjda med arbetet så här långt, sedan vet vi att det kommer att bli en lång och seg process. Vi ska göra vårt bästa, säger Ulf Bengtsson.
Ania Obminska