Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÅrets ingenjörsledare utsedd!

Årets ingenjörsledare utsedd!

Foto: Erik Frenne. De tio finalisterna har haft en fullspäckad höst med studiedagar hos företag och personlig utveckling.
Foto: Erik Frenne. De tio finalisterna har haft en fullspäckad höst med studiedagar hos företag och personlig utveckling.

Cecilia Molinder, civilingenjör från KTH blev årets Female Leader Engineer när organisationen för tionde året i rad utsåg sin vinnare.

Prisceremonin var förlagd till Operaterrassen i Stockholm som fylldes med unga ingenjörer och andra som hade kommit för att se vem som skulle ta hem årets utmärkelse. För efter kandidatpresentationerna var det långt ifrån självklart vem som var vinnaren. Civilingenjörerna från Linköping, Lund, Chalmers och KTH verkade alla komptenta, framsynta och engagerade och som Ulf Ewaldsson från Ericsson, som är med och stöttar Female Leader Engineer, sade:
– Vi skulle nog kunna anställa dem allihop. Två av förra årets kandidater har vi nu som våra medarbetare.

Foto:Erik Frenne. Cecilia Molinder har ett lärorikt år framför sig med traineeprogram bland annat.
Foto:Erik Frenne. Cecilia Molinder har ett lärorikt år framför sig med traineeprogram bland annat.

Fokus för kvällen var jämställdhet. En norsk studie som visar hur olika attityd människor har till kvinnor och män diskuterades och publiken deltog med mentometrar för att gissa på hur de svarande i studien hade bedömt Hans och Hanna, som med exakt samma meriter ändå fick helt olika omdömen. En paneldebatt följde där frågan om vad företag kan göra för att bli mer jämställda. Svaret gavs bland andra av Anna Serner, vd för Filminstitutet:
– Någon måste ta ansvar för att det sker och sätta upp konkreta mål. Föst då händer det något.

Cecilia Molinder, som bland annat varit kårordförande på KTH har en master i medicinsk bioteknik. Hon kommer nu att få komponera sitt eget traineeprogram hos Female Leader Engineers företagspartners Ericsson, Sandvik Coromant, Skanska, Fortum, Scania och Astra Zeneca.

– Jag är helt överväldigad, sade hon och visade hur hennes ben skakade när det stod klart att det var hon som hade vunnit utmärkelsen.
När ansökan öppnade i augusti, sökte 120 kvinnliga civilingenjörer från Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet till utmärkelsen. 20 gick sedan vidare i hösten urvalsprocess, som innehöll intervjuer, caselösning och personlighetstester i samarbete med headhuntingföretaget Talent Eye. Gruppen fick studiedagar hos AstraZeneca, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania och Skanska och personlig utveckling tillsammans med Kvinnokompetensen. I ett sista steg i urvalsprocessen utsågs 10 finalister.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.