Recept för en bättre medborgardialog

Kan en webbaserad kommunikationsportal där boende, hyresvärd och entreprenören möts, en vidareutveckling av köksbordskonceptet eller pop up-parker få medborgare att känna sig mer inkluderade i arbetet med att utveckla deras områden?

Kan en webbaserad kommunikationsportal där boende, hyresvärd och entreprenören möts, en vidareutveckling av köksbordskonceptet eller pop up-parker få medborgare att känna sig mer inkluderade i arbetet med att utveckla deras områden?

Johan Chammoun läser byggteknik och design. Här presenterar han ett av förslagen till inkluderande medborgardialog vid upprustningen av miljonprogrammet i Fittja. Foto: Ingenjören

Johan Chammoun läser byggteknik och design. Här presenterar han förslaget ”Mitt område” som ska bidra till en inkluderande medborgardialog vid upprustningen av miljonprogrammet i Fittja. (Klicka på bilden för större version). Foto: Ingenjören

Miljonprogramsområdena behöver upprustas, men det går inte att göra på ett bra sätt utan att inkludera dem som bor där. Utifrån den idén ordnade NCC, som tillsammans med Botkyrkabyggen ska upprusta miljonprogrammet i Fittja, tidigare i veckan tävlingen Inclusive City Academy. Tre lag bestående av tolv blivande ingenjörer fick i uppdrag att på 36 timmar komma på hur man kan göra det enklare för de boende i Fittja att bli delaktiga i arbetet med att utveckla sina områden och att involvera fler och nya grupper, sådana som i vanliga fall kanske inte kommer till tals. Lagen presenterade sina förslag på torsdagseftermiddagen i KTH:s Dome of Visions.

”Mitt område” kallade Johan Chammoun, Filip Collinder, Ari Saleh och Sara Lovén sitt förslag till förstärkt medborgardialog i Fittja. Det är en webbaserad kommunikationsportal (se bild ovan) där de boende kan uppdateras om pågående och kommande arbeten med hjälp av bland annat interaktiva kartor, men där de boende också föra en dialog med husvärden eller entreprenören som har uppdrag i området samt bjudas in till möten för att kunna delge sina åsikter.

 Foto: Ingenjören

Förstå problemet och lova inte för mycket. Foto: Ingenjören

Enligt Emma Klint, Abinanthini Seshanchavad, Shather Mattias Yousif och Disa Norén måste alla kunna delta i och förstå vad som sker bostadsområdet för att skapa en välfungerande medborgardialog. Genom att öka förståelsen för vad som sker i området kan även motivationen att engagera sig i bostadsfrågorna öka, och därmed även delaktigheten. Gruppens förslag var därför att visualisera mera, bland annat genom att vidareutveckla det så kallade köksbordskonceptet, att ha en plats där det är möjligt för de boende att kunna se och visa förändringar i deras lägenheter eller områden. Information om upprustning och utveckling i bostadsområdet ska kanske inte stå på lappar som sätts på porten man snabbt vill ta sig genom, utan i stället finnas i exempelvis trappavsatser eller busshållplatser, föreslog gruppen.

En viktig nyckel i arbetet att upprusta och utveckla bostadsområdet är att inte lova för mycket, ansåg gruppen. Man ska bara lova att göra sådant som man faktiskt kan uppfylla.

– Börja med små löften och infria dem, så har ni vunnit människors förtroende, sade Abinanthini Seshanchavad.

Det vinnande laget som bestod av Jessica Schering, som läser industriell ekonomi, Abraham Elias Daoud, som läser byggteknik och design, Nicole Ferreira, som läser samhällsbyggnad och byggprojektledning samt Åsa Östman, som läser samhällsbyggnad, byggprojektledning. Foto: Ingenjören

Det vinnande laget. Foto: Ingenjören

Det tredje, och vinnande laget, bestående av Åsa Östman, Nicole Ferreira, Abraham Elias Daoud och Jessica Schering hade tre huvudspår: att samarbeta med lokala aktörer, att digitalisera kommunikationsflödet och att arbeta med mediabilden. Här rymdes förslag som pop-up parker, kontinuerliga aktiviteter, chattrum med Botkyrkabyggen och en hashtag i sociala medier (#EttFärgstarktFittja). Detta skulle kunna bidra till att flytta fokus på det som är jobbigt med renoveringen och i stället lyfta fram det som är positivt, skapa nya mötesplatser och öka de boendes delaktighet i arbetet. En viktig nyckel här var att bygga vidare på det positiva som redan finns i Fittja.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Hans Lönn

    En liten tipsning bara! Det skulle inte skada om man överhuvudtaget inte lyssnade på vad alla förståsigpåare tycker om hur man skall energieffektivisera energianvändningen! Om man inte gör det så kan man energiffektivisera med 30 procent med återbetalningstider på ca 2 år! Då har man grundlagt för en optimal åtgärdskatalog som kommer att kunna betala en massa andra vettiga åtgärder! Därigenom kan man minska samhällets idiotiska subventioner och skapa ett utrymme över för de boende så att de inte pressas till att flytta!

    03 december 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar