Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDet ovanliga är det farliga på jobbet

Det ovanliga är det farliga på jobbet

Foto: vchal/Thinkstock

En dansk undersökning visar att olyckor på jobbet ofta uppstår på grund av tillfälliga avvikelser, som att en maskin är sönder eller att man jobbar utanför praxis. Enligt svensk forskning spelar är även ålder och stress avgörande.

Nästan 80 procent av alla olyckor på arbetet beror på tillfälliga avvikelser. Det framkommer av en dansk studie som Arbejdsmiljøforskningsfonden låtit göra. Studien bygger på frågor till 1 693 personer vid två akutmottagningar i Odense och Hernig under 2013.

De fyra vanligaste orsakerna till ökad risk på jobbet är enligt studien trasiga maskiner och materiel och förändrade omgivningar, tätt följda av tidspress och icke rutinartade uppgifter.

Den allra största riskfaktorn, trasiga maskiner och materiel, innebär en extra stor riskökning på arbetsplatser som i sig är riskfyllda. De riskfaktorer som har att göra med ett avvikande arbetssätt är också generellt relaterade till mer allvarliga olyckor.

I kategorin icke-rutinmässiga uppgifter visade sig risken vara nästan dubbelt så stor för fast anställda som för tillfälligt anställda. Möjligen, skriver forskarna, är de tillfälligt anställda mer på sin vakt mot oförutsedda situationer.

Magnus Stenberg, forskare på avdelningen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, känner igen bilden som den danska rapporten ger. Han har huvudsakligen studerat säkerhet inom byggarbetsplatser.

– Problemet inom just byggsektorn är att arbetsplatserna förändras hela tiden. De befinner sig i ständig förändring.

Hans studie Bortom noll – en hälsofrämjande byggbransch som kom tidigare i år bygger på två enkätundersökningar med medarbetare inom svensk byggindustri. Där skriver han att den bristande säkerheten är en ledningsfråga, och att ett sätt att minska olyckorna skulle vara att både ingenjörer, och arkitekter i konstruktionsarbetet också väger in byggarnas säkerhet. Det skulle kunna handla om hur husen konstrueras och att ta fram mer lätthanterliga byggelement.

Enligt studien är det olyckor med handhållna maskiner och fallolyckor som är allra vanligast. Magnus Stenberg nämner i sin rapport också fyra kritiska orsaker till allvarliga arbetsplatsolyckor: ålder, löneform, stressnivå och säkerhetskultur.

Riskfaktorer på jobbet

Här kan du läsa den danska rapporten Forbigående risikofaktorers betydning for arbejdsulykker.

Att äldre oftare drabbas av allvarliga olyckor beror sannolikt på att fysiken försämras med åldern och att olyckornas konsekvenser därför blir värre. Enligt Magnus Stenberg är det också mycket som tyder på att löneformen påverkar sannolikheten för att råka ut för allvarliga olyckor. Han påpekar dock att det inte går att dra alltför långtgående slutsatser utifrån en studie. Det kan vara så att vissa yrkesgrupper där ackord är vanligt generellt är mer olycksdrabbade.

– Stress visar ett starkt samband till olyckor, säger han. De som upplever stress råkar generellt ut för mer olyckor. Frågan är vad stressen beror på. Där ser man ofta en koppling till planeringen. Arbetsplatser med bristande planering skapar stress.

Överlag visar studien att ett starkt säkerhetstänkande från byggledningen i hög grad samvarierar med att bygget upplevs som välplanerat, stressfritt och att tidplanen hålls.

Åtgärder för att förhindra olyckor handlar enligt den danska studien i första hand om att se till att alla maskiner och all utrustning fungerar, men också att utbilda personalen så att de kan reagera på onormal drift innan olyckan är framme. En annan åtgärd är att öka de anställdas medvetenhet om avvikande detaljer i arbetet så att de kan reagera även på det i tid.

Enligt Magnus Stenberg behöver man börja utforma en säker arbetsplats redan i projektstadiet och ta hänsyn till de anställdas ålder, fysik och attityd redan vid planeringen av arbetet. Riktade utbildningar mot riskgrupper, till exempel yngre med liten erfarenhet, behövs. De pressade byggtiderna är också ett välbekant problem som bidrar till stressen och därmed till olycksstatistiken.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.