I dag lade parterna i teknikavtalet fram sina respektive krav inför avtalsförhandlingarna 2017. Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall säger att konjunkturen talar för samma löneökningar som förra året. Teknikföretagen säger att det inte finns något utrymme för reallöneökningar.
I dag lade parterna i teknikavtalet fram sina respektive krav inför avtalsförhandlingarna 2017. Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall säger att konjunkturen talar för samma löneökningar som förra året. Teknikföretagen säger att det inte finns något utrymme för reallöneökningar.
De tre fackförbunden inom Teknikavtalet har i dag lämnat över sina krav inför 2017 års avtalsförhandlingar med Teknikarbetsgivarna. Fackförbundens krav presenterades av ordförandena Anders Ferbe från IF Metall, Martin Linder från Unionen och Ulrika Lindstrand från Sveriges Ingenjörer.
Lönekravet är samma som förra året: 2,8 procent på ett år. Utöver den centrala siffran vill facken också höja nivån för vabbande föräldrar under de fem första dagarna. Kravet är att arbetsgivaren täcker upp till 90 procent av lönen ovanpå pengarna från försäkringskassan. Facken vill dessutom att föräldralön ska kunna tas ut under flera perioder. I dag måste föräldraledigheten tas ut i ett svep. Dessutom vill de tre fackförbunden att man ser över flera tillämpningar för arbetstid, till exempel övertidskompensation, restidsersättning, jourtid och beredskap.
Fackförbunden grundar sin analys på att den ekonomiska situationen är mycket lik fjolårets. Samma sak gäller förväntningarna på de närmaste kommande årens tillväxt, det vill säga en fortsatt modest men stabil återhämtning från krisen 2008-2012.
Teknikarbetsgivarna gav vid sin presskonferens en nära nog motsatt bild av det ekonomiska läget. De sade att det inte finns något utrymme för reallöneökningar. Konjunkturen är på väg ner och den svenska produktiviteten har nästan inte förbättrats alls under de senaste åren, sade de.
Där fackförbunden hävdar att sysselsättningen har ökat med 200 000 de senaste åren, framhåller Teknikarbetsgivarna att 120 000 industrijobb har försvunnit under det senaste tio åren. Där Teknikarbetsgivarna säger att den svenska arbetskraftskostnaden har ökat mer än i de viktigaste konkurrentländerna, säger fackförbunden att ökningen kompenseras av att den svenska industrins produktivitetsökning har varit högre.
Några av Teknikarbetsgivarnas krav är att ta bort kompensationen för annandag pingst och att tjänstemän ska kunna söka deltidspension först vid 62 års ålder. De ville också att arbetsgivare som går med i Teknikarbetsgivarna får sju år på sig för att successivt komma upp i gällande avsättningsnivåer till flexpension.
Avtalen ska vara klara till den 1 april 2017, men liksom förra året kan avtalsperioden stanna på ett år. Båda sidor säger sig kräva tydliga förbättringar för att kunna tänka sig ett längre avtal.
Sture Henckel
1 kommentar
Kanske dags att påminna teknikarbetsgivarna om att det ser konstigt ut att ena dagen skrika om ”ingenjörsbrist”. Andra dagen vägra betala för att få ingenjörer.