Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenSkilda världar inför förhandlingar

Skilda världar inför förhandlingar

I dag lade parterna i teknikavtalet fram sina respektive krav inför avtalsförhandlingarna 2017. Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall säger att konjunkturen talar för samma löneökningar som förra året. Teknikföretagen säger att det inte finns något utrymme för reallöneökningar.

De tre fackförbunden inom Teknikavtalet har i dag lämnat över sina krav inför 2017 års avtalsförhandlingar med Teknikarbetsgivarna. Fackförbundens krav presenterades av ordförandena Anders Ferbe från IF Metall, Martin Linder från Unionen och Ulrika Lindstrand från Sveriges Ingenjörer.

Lönekravet är samma som förra året: 2,8 procent på ett år. Utöver den centrala siffran vill facken också höja nivån för vabbande föräldrar under de fem första dagarna. Kravet är att arbetsgivaren täcker upp till 90 procent av lönen ovanpå pengarna från försäkringskassan. Facken vill dessutom att föräldralön ska kunna tas ut under flera perioder. I dag måste föräldraledigheten tas ut i ett svep. Dessutom vill de tre fackförbunden att man ser över flera tillämpningar för arbetstid, till exempel övertidskompensation, restidsersättning, jourtid och beredskap.

Fackförbunden grundar sin analys på att den ekonomiska situationen är mycket lik fjolårets. Samma sak gäller förväntningarna på de närmaste kommande årens tillväxt, det vill säga en fortsatt modest men stabil återhämtning från krisen 2008-2012.

Teknikarbetsgivarna gav vid sin presskonferens en nära nog motsatt bild av det ekonomiska läget. De sade att det inte finns något utrymme för reallöneökningar. Konjunkturen är på väg ner och den svenska produktiviteten har nästan inte förbättrats alls under de senaste åren, sade de.

Där fackförbunden hävdar att sysselsättningen har ökat med 200 000 de senaste åren, framhåller Teknikarbetsgivarna att 120 000 industrijobb har försvunnit under det senaste tio åren. Där Teknikarbetsgivarna säger att den svenska arbetskraftskostnaden har ökat mer än i de viktigaste konkurrentländerna, säger fackförbunden att ökningen kompenseras av att den svenska industrins produktivitetsökning har varit högre.

Några av Teknikarbetsgivarnas krav är att ta bort kompensationen för annandag pingst och att tjänstemän ska kunna söka deltidspension först vid 62 års ålder. De ville också att arbetsgivare som går med i Teknikarbetsgivarna får sju år på sig för att successivt komma upp i gällande avsättningsnivåer till flexpension.

Avtalen ska vara klara till den 1 april 2017, men liksom förra året kan avtalsperioden stanna på ett år. Båda sidor säger sig kräva tydliga förbättringar för att kunna tänka sig ett längre avtal.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Kanske dags att påminna teknikarbetsgivarna om att det ser konstigt ut att ena dagen skrika om ”ingenjörsbrist”. Andra dagen vägra betala för att få ingenjörer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.