Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenSkilda världar inför förhandlingar

Skilda världar inför förhandlingar

I dag lade parterna i teknikavtalet fram sina respektive krav inför avtalsförhandlingarna 2017. Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall säger att konjunkturen talar för samma löneökningar som förra året. Teknikföretagen säger att det inte finns något utrymme för reallöneökningar.

De tre fackförbunden inom Teknikavtalet har i dag lämnat över sina krav inför 2017 års avtalsförhandlingar med Teknikarbetsgivarna. Fackförbundens krav presenterades av ordförandena Anders Ferbe från IF Metall, Martin Linder från Unionen och Ulrika Lindstrand från Sveriges Ingenjörer.

Lönekravet är samma som förra året: 2,8 procent på ett år. Utöver den centrala siffran vill facken också höja nivån för vabbande föräldrar under de fem första dagarna. Kravet är att arbetsgivaren täcker upp till 90 procent av lönen ovanpå pengarna från försäkringskassan. Facken vill dessutom att föräldralön ska kunna tas ut under flera perioder. I dag måste föräldraledigheten tas ut i ett svep. Dessutom vill de tre fackförbunden att man ser över flera tillämpningar för arbetstid, till exempel övertidskompensation, restidsersättning, jourtid och beredskap.

Fackförbunden grundar sin analys på att den ekonomiska situationen är mycket lik fjolårets. Samma sak gäller förväntningarna på de närmaste kommande årens tillväxt, det vill säga en fortsatt modest men stabil återhämtning från krisen 2008-2012.

Teknikarbetsgivarna gav vid sin presskonferens en nära nog motsatt bild av det ekonomiska läget. De sade att det inte finns något utrymme för reallöneökningar. Konjunkturen är på väg ner och den svenska produktiviteten har nästan inte förbättrats alls under de senaste åren, sade de.

Där fackförbunden hävdar att sysselsättningen har ökat med 200 000 de senaste åren, framhåller Teknikarbetsgivarna att 120 000 industrijobb har försvunnit under det senaste tio åren. Där Teknikarbetsgivarna säger att den svenska arbetskraftskostnaden har ökat mer än i de viktigaste konkurrentländerna, säger fackförbunden att ökningen kompenseras av att den svenska industrins produktivitetsökning har varit högre.

Några av Teknikarbetsgivarnas krav är att ta bort kompensationen för annandag pingst och att tjänstemän ska kunna söka deltidspension först vid 62 års ålder. De ville också att arbetsgivare som går med i Teknikarbetsgivarna får sju år på sig för att successivt komma upp i gällande avsättningsnivåer till flexpension.

Avtalen ska vara klara till den 1 april 2017, men liksom förra året kan avtalsperioden stanna på ett år. Båda sidor säger sig kräva tydliga förbättringar för att kunna tänka sig ett längre avtal.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Kanske dags att påminna teknikarbetsgivarna om att det ser konstigt ut att ena dagen skrika om ”ingenjörsbrist”. Andra dagen vägra betala för att få ingenjörer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.