Nordea avvisar kollektivavtal i Estland

nordea

Foto: Börge Nilsson. Maskerade estniska Nordeaanställda demonstrerade utanför huvudkontoret i Stockholm.

Oenigheterna mellan ledningen och de anställda och fackklubben på Nordea i Estland fortsätter. Nyligen demonstrerade anställda utanför huvudkontoret i Stockholm – maskerade av rädsla för repressalier.

Foto: Börge Nilsson. Maskerade estniska Nordeaanställda demonstrerade utanför huvudkontoret i Stockholm.

Foto: Börge Nilsson. Maskerade estniska Nordeaanställda demonstrerade utanför huvudkontoret i Stockholm.

Oenigheterna mellan ledningen och de anställda och fackklubben på Nordea i Estland fortsätter. Nyligen demonstrerade anställda utanför huvudkontoret i Stockholm – maskerade av rädsla för repressalier.

Det var i trettonhelgen som en grupp anställda och fackligt engagerade från Nordeas estniska bolag protesterade utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm.
”Estonian people are humans too” och ”Shame on you Nordea” var några av budskapen som de estniska anställda framförde i protest mot sin arbetsgivare, noga med att inte visa sina ansikten eftersom de är rädda att komma i skottgluggen för de aviserade neddragningarna.

Nordea Estland ska slås ihop med Den Norske Bank. 10-20 procent av de anställda förväntas få gå. Facket, som har 69 procents anslutning på Nordea Estland, har krävt kollektivavtal med längre uppsägningstid än den lagstadgade månaden. Företaget har avbrutit förhandlingarna. Men problemen för den fackliga verksamheten på Nordea kommer sig inte av samgåendet mellan de två bankerna utan har djupare rötter.

Problemen började 2015 när den första fackklubben bildades på Nordea Estland. ” Eesti Finantstöötajate Liit” – det Estniska finansförbundet, som grundades med stöd från bland andra Sveriges Ingenjörer, hade då cirka två år på nacken och arbetade hårt för att få estniska anställda att bli intresserade och förstå hur man arbetar fackligt och vad det kan vara bra för. På Nordea startades därefter en lokal facklig klubb.

Men ganska snart visade ledningen att den inte vill ha någon facklig motpart i Estland. Den fackligt förtroendevalde trakasserades av ledningen och fick till slut sparken. Inte ens sedan Estlands motsvarighet till Arbetsdomstolen givit den anställde rätt ville Nordea återta avskedet. Till slut skedde en förlikning genom att förtroendemannen köptes ut.

Trots rädslan för liknande händelser ville de anställda fortfarande ha en facklig verksamhet, i synnerhet inför samgåendet med norska DNB. I somras valdes därför tre företrädare som skulle försöka förhandla fram ett kollektivavtal med företaget. Intresset bland de anställda har varit mycket starkt. I Estland har facklig verksamhet dålig klang sedan Sovjettiden men de Nordeaanställda har anslutit sig till 69 procent.
Framgången i förhandlingarna har dock uteblivit. Det främsta kravet – längre uppsägningstid för dem som får gå i samband med samgåendet har inte mötts av någon förståelse från arbetsgivaren och företaget har nu ensidigt lagt ner kollektivavtalsförhandlingarna med hänvisning till samgåendet.

Ordförande för akademikerföreningen på Nordea, Björn Colliander säger att facket kommer att ta upp frågan med den svenska ledningen men att han inte vill diskutera det i pressen.
– Rent generellt är jag förvånad över det som händer med tanke vilken god relation vi har mellan förtroendevalda och ledning inom koncernen. Vi har inga problem någonstans för övrigt som jag ser det.

Från Nordeas svenska ledning kommenterar man problemen i den estniska delen av banken via mejl:
”Vi beklagar naturligtvis att situationen uppstått. Nordea respekterar självklart alla anställdas rättighet att engagera sig fackligt i alla länder där vi verkar. Det är viktigt att vi som arbetsgivare också visar respekt och har en lyhördhet för det fackliga samarbetet – detta gäller i alla länder.

I Estland är situationen just nu speciell eftersom det pågår ett arbete där Nordea planerar att gå samman med DNB. Därför har Nordea Estland valt att skjuta på förhandlingarna till dess att fusionen är genomförd. I den processen vill Nordea självklart ha en fortsatt god relation med facket. Vi litar på att Nordea i Estland löser den här situationen så att alla inblandade parter är nöjda.”

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar