Elina bjöd Sandviks vd på lunch

Lunchen med Björn R_vidbordet

Ingenjören Elina Kabir på Sandvik (trea från vänster) bjöd företagets vd Björn Rosengren på lunch med 13 kvinnliga kolleger.

Elina Kabir är 27 år, civilingenjör och produktutvecklare på Sandvik. Hon blev nyfiken på nya vd:n Björn Rosengren och för att lära känna honom lite bättre bjöd Elina honom på en tjejlunch.

Elina Kabir är 27 år, civilingenjör och produktutvecklare på Sandvik. Hon blev nyfiken på nya vd:n Björn Rosengren och för att lära känna honom lite bättre bjöd Elina honom på en tjejlunch.

Förra hösten blev Björn Rosengren ny vd för Sandvik. Sedan dess har Elina Kabir som jobbat 3,5 år som produktutvecklare på företaget bara sett och hört honom prata på stormöten och kände inte att hon riktigt visste vem han var.

Sandviks vd Björn Rosengren tackade ja till Elina Kabirs lunchinbjudan.

Sandviks vd Björn Rosengren tackade ja till Elina Kabirs lunchinbjudan.

– Jag blev förstås jätteglad och tänkte att det blir ännu trevligare om han får träffa fler kvinnor här på företaget.

Elina är med i en lunchgrupp med 14 kvinnor från olika affärsområden på Sandvik som lunchar tillsammans varje torsdag. Hon kom på att det vore kul att bjuda honom till en torsdagslunch och igår, den 2 februari, var det dags. Den här torsdagen kunde alla 14 komma.

– Först var vi jättenervösa men det blev en jättetrevlig lunch och precis så bra som jag hade hoppats på. Björn berättade om sig själv, om sin karriär men inte bara om allt som hade gått bra utan också om sina motgångar, till exempel jobb som han hade sökt och inte fått, säger Elina.

Sedan var Björn Rosengren nyfiken på vilka de kvinnliga kollegerna vid lunchbordet var och vad de jobbade med. Lunchen blev så småningom en diskussion om vad Sandvik kan göra för att locka fler kvinnor till företaget.

– Vi sa att man borde satsa på att visa upp framgångsrika kvinnor inom företaget, inte bara chefer utan kvinnor som på olika sätt är väldigt duktiga inom sitt område.

På flera tjänster har Sandvik kvinnor som brutit mark och bara haft manliga företrädare. Flera kvinnor på företaget har tagit viktiga patent och många är skickliga specialister.

– Vi är helt enkelt väldigt kunniga på det vi jobbar med och bidar till Sandviks framgångar, säger Elina Kabir.

Själv hade Elina gärna sett fler kvinnliga förebilder i stålbranschen när hon sökte jobb efter sin civilingenjörsexamen på KTH för några år sedan.

– Med en större mångfald är det fler som har någon att relatera till, säger hon.

Efter lunchen beskriver Elina Kabir Björn Rosengren som en jordnära person.

– Han känns som en av oss, säger Elina.

I den kvinnliga lunchgruppen har man fått mersmak på lunchgäster och nu planerar man att bjuda in fler intressanta personer på företaget till torsdagsträffarna i matsalen.

– Vi har också bestämt oss för att besöka varandras arbetsplatser och på så vis kan vi lära oss jättemycket av varandra, säger Elina Kabir.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar