Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAllt fler tjänstemän är med i facket

Allt fler tjänstemän är med i facket

Foto: Thinkstock/Business People
Foto: Thinkstock/Business People

Att vara medlem i facket är inte lika självklart i dag som för tio år sedan men det är LO-förbunden som tappar mest. Bland tjänstemän stiger anslutningsgraden och i dag är en högre andel tjänstemän än arbetare med i ett fackförbund.

Under åren 2007 och 2008 gick så många löntagare i Sverige ur sitt fackförbund att man talar om ett medlemsras. Den fackliga anslutningsgraden sjönk från 77 till 71 procent på två år, mellan 2006 och 2008, men sedan dess har läget stabiliserats. Det här framgår av Medlingsinstitutets årsrapport Avtalsrörelsen och lönebildningen 2016.

En tydlig utveckling i Sverige är att den fackliga anslutningsgraden sjunker bland arbetare samtidigt som den stiger bland tjänstemän. Från 2009 till 2016 har den fackliga anslutningsgraden bland arbetare sjunkit från 70 till 62 procent. Den fackliga anslutningsgraden bland tjänstemän har under samma period istället stigit från 72 till 74 procent.

I en internationell jämförelse har Sveriges tillsammans med Finland och Danmark fortfarande en mycket hög facklig organisationsgrad men nedgången i Sverige är stor även i ett internationellt perspektiv. Sedan år 2000 har den fackliga anslutningsgraden i Sverige sjunkit från 81 till 69 procent, en minskning med 12 procentenheter. I Finland har anslutningsgraden under samma period sjunkit med 7 procentenheter och i Danmark med 8 procentenheter.

I Sverige har kollektivavtalen en central roll och Medlingsinstitutets rapport visar att andelen löntagare i Sverige som täcks av kollektivavtal sjunker men bara långsamt. Sedan 1995 har andelen löntagare med kollektivavtal sjunkit från 90 procent till 85 procent.

Förklaringen är den höga organisationsgraden bland arbetsgivarna. Till skillnad från de fackliga organisationerna på LO-sidan har arbetsgivarorganisationerna inte tappat sina medlemsföretag. Här avviker Sverige markant från exempelvis Tyskland där både arbetsgivarnas organisationsgrad och löntagarnas fackliga anslutningsgrad har sjunkit kraftigt. Det har också lett till att allt färre på den tyska arbetsmarknaden har kollektivavtal.

Medlingsinstitutets sammanställning visar att det finns stora skillnader i Sverige mellan arbetare och tjänstemän och mellan sektorer när det handlar om tillgången till kollektivavtal. I offentlig sektor har alla löntagare kollektivavtal men i privat sektor har kollektivavtalen på senare år blivit vanligare bland arbetare och ovanligare bland tjänstemän. 2011 omfattades 90 procent av arbetarna och 79 procent av tjänstemännen av kollektivavtal. 2015 omfattades hela 96 procent av arbetarna men bara 75 procent av tjänstemännen av kollektivavtal.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.