Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAllt fler tjänstemän är med i facket

Allt fler tjänstemän är med i facket

Foto: Thinkstock/Business People
Foto: Thinkstock/Business People

Att vara medlem i facket är inte lika självklart i dag som för tio år sedan men det är LO-förbunden som tappar mest. Bland tjänstemän stiger anslutningsgraden och i dag är en högre andel tjänstemän än arbetare med i ett fackförbund.

Under åren 2007 och 2008 gick så många löntagare i Sverige ur sitt fackförbund att man talar om ett medlemsras. Den fackliga anslutningsgraden sjönk från 77 till 71 procent på två år, mellan 2006 och 2008, men sedan dess har läget stabiliserats. Det här framgår av Medlingsinstitutets årsrapport Avtalsrörelsen och lönebildningen 2016.

En tydlig utveckling i Sverige är att den fackliga anslutningsgraden sjunker bland arbetare samtidigt som den stiger bland tjänstemän. Från 2009 till 2016 har den fackliga anslutningsgraden bland arbetare sjunkit från 70 till 62 procent. Den fackliga anslutningsgraden bland tjänstemän har under samma period istället stigit från 72 till 74 procent.

I en internationell jämförelse har Sveriges tillsammans med Finland och Danmark fortfarande en mycket hög facklig organisationsgrad men nedgången i Sverige är stor även i ett internationellt perspektiv. Sedan år 2000 har den fackliga anslutningsgraden i Sverige sjunkit från 81 till 69 procent, en minskning med 12 procentenheter. I Finland har anslutningsgraden under samma period sjunkit med 7 procentenheter och i Danmark med 8 procentenheter.

I Sverige har kollektivavtalen en central roll och Medlingsinstitutets rapport visar att andelen löntagare i Sverige som täcks av kollektivavtal sjunker men bara långsamt. Sedan 1995 har andelen löntagare med kollektivavtal sjunkit från 90 procent till 85 procent.

Förklaringen är den höga organisationsgraden bland arbetsgivarna. Till skillnad från de fackliga organisationerna på LO-sidan har arbetsgivarorganisationerna inte tappat sina medlemsföretag. Här avviker Sverige markant från exempelvis Tyskland där både arbetsgivarnas organisationsgrad och löntagarnas fackliga anslutningsgrad har sjunkit kraftigt. Det har också lett till att allt färre på den tyska arbetsmarknaden har kollektivavtal.

Medlingsinstitutets sammanställning visar att det finns stora skillnader i Sverige mellan arbetare och tjänstemän och mellan sektorer när det handlar om tillgången till kollektivavtal. I offentlig sektor har alla löntagare kollektivavtal men i privat sektor har kollektivavtalen på senare år blivit vanligare bland arbetare och ovanligare bland tjänstemän. 2011 omfattades 90 procent av arbetarna och 79 procent av tjänstemännen av kollektivavtal. 2015 omfattades hela 96 procent av arbetarna men bara 75 procent av tjänstemännen av kollektivavtal.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?