Även medlemmar inom tjänstesektorn kommer att kunna få flexpension. I dag stod det klart att förhandlingarna mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Almega kommit i hamn.
Även medlemmar inom tjänstesektorn kommer att kunna få flexpension. I dag stod det klart att förhandlingarna mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Almega kommit i hamn.
I och med att alla de åtta punkterna som man har förhandlat om nu blivit avtalstext så kan parterna ta ett par djupa andetag innan årets avtalsrörelse kör igång. Det har inte varit några enkla förhandlingar och mer än en gång har det verkat högst oklart om det verkligen skulle bli någon överenskommelse i tid
– Det är förstås mycket glädjande att även våra medlemmar på tjänstesidan kan få flexpension, sade Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.
Hon, Unionens Martin Linder och Almegas Anna-Karin Hatt framhöll alla hur nöjda de var att ha tagit ett steg framåt som, enligt Anna-Karin Hatt, inte hade sin motsvarighet på flera decennier.
– Vi har gjort en överenskommelse som inte bara tar hänsyn till medarbetarnas behov utan också till företagens möjligheter att vara konkurrenskraftiga. Vi har investerat mycket tid i det här och vi är glada att vi har kommit i mål med alla åtta delarna.
Förutom avsättningar till flexpension motsvarande industrins och möjligheten att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet har parterna också kommit överens på en rad andra områden. De omfattar en gemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist, förändrade regler om anställningsformer, förändrade regler om beredskap, ny förhandlingsordning vid rättstvister och sist men inte minst om att starta ett gemensamt arbete för att utveckla framtidens kollektivavtal.
– Inom Almega finns flera områden där anslutningsgraden är dålig och när vi försöker få företag att ansluta sig till kollektivavtalen så säger de ofta att de inte passar deras verksamhet utan är föråldrade, sade Anna-Karin Hatt. Arbetslivet förändras hela tiden och vi måste se till att det känns lätt och relevant att ha kollektivavtal.
– Vi vill reglera hela arbetsmarknaden genom kollektivavtal, sade Unionens ordförande Martin Linder. Reglering är bra och genom att arbeta med avtalen hoppas vi också att fler ska vilja ansluta sig.
Ulrika Lindstrand framhöll att moderna avtal viktig men att det också gäller att marknadsföra dem.
– Vi måste tala om vad kollektivavtal verkligen betyder, vilka förmåner man därmed har. Många vet inte det. Skillnaden mellan att ha kollektivavtal och att inte ha det är tusentals kronor i månaden om du ser till sjukersättningar, pension, omställning.
Parterna kommer nu snarast att komma med en gemensam information om vad deras överenskommelse i detalj innebär och hur den ska tolkas.
Jenny Grensman
3 kommentarer
Det har pratats om flexpension i flera år nu, men har inte sett några som helst detaljer! Eller finns det information någonstans?
Kan någon beskriva vad som är på gång, till exempel:
– Ålder när man kan minska arbetstiden
– %-uell nedgång i arbetstid
– Ersättningsgrad från flexpensionssystem
Hej Hans! Vi återkommer med en detaljerad information så snart den finns. Parterna jobbar på att ta fram den. Dock kan man redan nu säga att det är väldigt viktigt att göra ett informerat val eftersom en nedgång i arbetstiden nära pensionsålder kan påverka pensionsutbetalningar. Hälsningar Jenny Grensman
Bra artikel – kan vara bra för att intressera nya potentiella medlemmar och att marknadsföra vad vi gör. Ännu bättre om det kan bli än tydligare vad det faktiskt är värt med bra avtal – som vi kan säkerställa att de också efterlevs!