Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSajt leder till rätt tillverkningsmetod

Sajt leder till rätt tillverkningsmetod

Manufacturing Guide fungerar som ett uppslagsverk över tillverkningsmetoder.
Manufacturing Guide fungerar som ett uppslagsverk över tillverkningsmetoder.

Vilka tillverkningsmetoder passar bäst, vilka leverantörer finns. Med sin wikipedia för tillverkning vill Hans Bergmark sprida kompetens och kunskap till industrin.

Än så länge finns det cirka 400 tillverkningsmetoder beskrivna med text och illustration på Manufacturing Guide, som Hans Bergmarks sajt heter. Sajten har just lämnat betastadiet och arbetet fokuserar nu på att marknadsföra den mot näringslivet samt på att verifiera och fördjupa innehållet
– Till varje tillverkningsmetod hämtar jag nu in fakta från underleverantörer och maskintillverkare, säger Hans Bergmark.
Sajten är menad som en hjälp för den som vill tillverka något att hitta rätt vad gäller metoder och också hjälpa till med kontakten med en möjlig leverantör. Beskrivningarna av tillverkningsmetoder är hårt kondenserade och ger bara den absolut viktigaste faktan. Den som vill veta mer får går vidare.

Det låter som en nästan ohanterlig arbetsuppgift för en egenföretagare att själv skapa ett tillverkningswikipedia men Hans Bergmark har fått god respons när han har gjort reklam för idén hos designers och konstruktörer hos stora företag. Vinnova har också gått in med stöd under uppbyggnadsfasen men snart ska guiden förhoppningsvis stå på egna ben. Förutom den som själv arbetar med tillverkning eller produktdesign kommer studenter och högskolor att kunna ha nytta av guiden.

Foto: Ingenjören. Hans Bergmark
Foto: Ingenjören. Hans Bergmark

I dag sprids kunskap och idéer om hur tillverkning ska ske mer genom mun till mun metoden. Man frågar helt enkelt en kollega eller någon man känner. Kunskapen finns inte samlade, sökbar och tillgänglig. Det är Manufacturing Guides styrka.
– Nu ligger tyngdpunkten på tillverkningsmetoder men vi har även startat arbetet med att presentera material i samarbete med bland andra Bergsskolan i Filipstad, säger Hans Bergmark.

Hans Bergmark är civilingenjör i maskinteknik från Luleå och har startat företag tidigare, då inom rörlaserteknik. Han har också varit marknadschef i Tibnor men de senaste tio åren har idén om Manufacturing Guide legat och grott hos honom.
– Det gäller ju att verkligen fånga det viktiga i metoden så att den som söker förstår för- och nackdelar, säger han. Det kommer också mycket ny kunskap inom exempelvis additiv tillverkning och 3D. Jag tror att guiden kan växa rejält.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.