Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSajt leder till rätt tillverkningsmetod

Sajt leder till rätt tillverkningsmetod

Manufacturing Guide fungerar som ett uppslagsverk över tillverkningsmetoder.
Manufacturing Guide fungerar som ett uppslagsverk över tillverkningsmetoder.

Vilka tillverkningsmetoder passar bäst, vilka leverantörer finns. Med sin wikipedia för tillverkning vill Hans Bergmark sprida kompetens och kunskap till industrin.

Än så länge finns det cirka 400 tillverkningsmetoder beskrivna med text och illustration på Manufacturing Guide, som Hans Bergmarks sajt heter. Sajten har just lämnat betastadiet och arbetet fokuserar nu på att marknadsföra den mot näringslivet samt på att verifiera och fördjupa innehållet
– Till varje tillverkningsmetod hämtar jag nu in fakta från underleverantörer och maskintillverkare, säger Hans Bergmark.
Sajten är menad som en hjälp för den som vill tillverka något att hitta rätt vad gäller metoder och också hjälpa till med kontakten med en möjlig leverantör. Beskrivningarna av tillverkningsmetoder är hårt kondenserade och ger bara den absolut viktigaste faktan. Den som vill veta mer får går vidare.

Det låter som en nästan ohanterlig arbetsuppgift för en egenföretagare att själv skapa ett tillverkningswikipedia men Hans Bergmark har fått god respons när han har gjort reklam för idén hos designers och konstruktörer hos stora företag. Vinnova har också gått in med stöd under uppbyggnadsfasen men snart ska guiden förhoppningsvis stå på egna ben. Förutom den som själv arbetar med tillverkning eller produktdesign kommer studenter och högskolor att kunna ha nytta av guiden.

Foto: Ingenjören. Hans Bergmark
Foto: Ingenjören. Hans Bergmark

I dag sprids kunskap och idéer om hur tillverkning ska ske mer genom mun till mun metoden. Man frågar helt enkelt en kollega eller någon man känner. Kunskapen finns inte samlade, sökbar och tillgänglig. Det är Manufacturing Guides styrka.
– Nu ligger tyngdpunkten på tillverkningsmetoder men vi har även startat arbetet med att presentera material i samarbete med bland andra Bergsskolan i Filipstad, säger Hans Bergmark.

Hans Bergmark är civilingenjör i maskinteknik från Luleå och har startat företag tidigare, då inom rörlaserteknik. Han har också varit marknadschef i Tibnor men de senaste tio åren har idén om Manufacturing Guide legat och grott hos honom.
– Det gäller ju att verkligen fånga det viktiga i metoden så att den som söker förstår för- och nackdelar, säger han. Det kommer också mycket ny kunskap inom exempelvis additiv tillverkning och 3D. Jag tror att guiden kan växa rejält.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.