Öppen data höll utvecklare vakna

Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.

Skydd och information om fin skog, en hjälp för nyanlända att hitta rätt ställe att bo och arbeta på, och hur svårt det kan vara att få fram öppna data. Det var några av de hack som fick pris när Sveriges största myndighetshack avgjordes i helgen.

Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.

Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.

Skydd och information om fin skog, en hjälp för nyanlända att hitta rätt ställe att bo och arbeta på, och hur svårt det kan vara att få fram öppna data. Det var några av de hack som fick pris när Hack for Sweden, Sveriges största myndighetshack avgjordes i helgen.

– Det finns många trädplanteringar i Sverige men inte mycket skog, sade Johan Marand som kammade hem Hack for Sweden Award genom att i ”Projekt Skog” kombinera data från flera olika myndigheter för att upptäcka skyddsvärda skogar i Sverige.

– En tjänst som både kan bidra till att göra Sverige bättre genom att få fokus på att skydda sällsynt fin skog men också genom att ge fler människor möjlighet att hitta till skogen, var motiveringen.

Hack for Sweden

Om du vill titta i efterhand så finns hela eventet på YouTube.

”Ditt nya hem” gav lag ”Sverige är stort” pris. I tjänsten kan nyanlända se var det finns bostäder och SFI-klasser och på så sätt snabbare komma igång med att lära sig svenska, eftersom kurserna ofta förutsätter att du har en egen bostad. Dessutom kan tjänsten bidra till att fler bosätter sig utanför storstadsområdena.

Årets Hack for Sweden var det fjärde i ordningen och inleddes av civilminister Ardalan Shekarabi som pekade på hur Sveriges myndigheter halkat efter i digitaliseringen.
– Öka takten sista kvarten är vad min chef säger, sade han. Att använda öppna data till att skapa allmännytta och innovationskraft är en del av det och det är väldigt roligt att se så många här som vill arbeta med myndighetsdata.

Foto: Ingenjören. Lagen jobbade i Noden i Kista. Här syns närmas kameran CaseErik och längre bort C+++.

Foto: Ingenjören. Lagen jobbade i Noden i Kista. Här syns närmas kameran CaseErik från Uppsala och längre bort C+++ från Umeå.

Ett 30-tal myndigheter som SCB, Lantmäteriet, Skogsstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting ingick och bidrog med sin data till de allt som allt 58 lag från hela Sverige som hade anmält sig.
Från Umeå kom teknologerna C+++, läses som Carina Jansson och de tre syskonen Amanda, Elin och Alfred Dahlin. Det var deras första hack men förmodligen inte det sista.
– Det blev litet stressigt och vi gick inte till final, berättar Amanda Dahlin efter att hon kommit hem igen. Jag sov inget på hela natten men det var roligt. Vi byggde en tjänst för att hitta rätt aktivitet beroende på väder, plats, antal deltagare och sorts aktivitet. Men vi hann inte riktigt klart.

Hon tycker att de myndighetsdata de använde sig av var relativt lättillgängliga. Ett av priserna gick annars till Team kompetens och jämställdhet, Viktoria Wagman, som i sin presentation visade hur svårtillgänglig Skolverkets data är och vad man skulle kunna göra för att ändra på det.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar