Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÖppen data höll utvecklare vakna

Öppen data höll utvecklare vakna

Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.
Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.

Skydd och information om fin skog, en hjälp för nyanlända att hitta rätt ställe att bo och arbeta på, och hur svårt det kan vara att få fram öppna data. Det var några av de hack som fick pris när Hack for Sweden, Sveriges största myndighetshack avgjordes i helgen.

– Det finns många trädplanteringar i Sverige men inte mycket skog, sade Johan Marand som kammade hem Hack for Sweden Award genom att i ”Projekt Skog” kombinera data från flera olika myndigheter för att upptäcka skyddsvärda skogar i Sverige.

– En tjänst som både kan bidra till att göra Sverige bättre genom att få fokus på att skydda sällsynt fin skog men också genom att ge fler människor möjlighet att hitta till skogen, var motiveringen.

Hack for Sweden

Om du vill titta i efterhand så finns hela eventet på YouTube.

”Ditt nya hem” gav lag ”Sverige är stort” pris. I tjänsten kan nyanlända se var det finns bostäder och SFI-klasser och på så sätt snabbare komma igång med att lära sig svenska, eftersom kurserna ofta förutsätter att du har en egen bostad. Dessutom kan tjänsten bidra till att fler bosätter sig utanför storstadsområdena.

Årets Hack for Sweden var det fjärde i ordningen och inleddes av civilminister Ardalan Shekarabi som pekade på hur Sveriges myndigheter halkat efter i digitaliseringen.
– Öka takten sista kvarten är vad min chef säger, sade han. Att använda öppna data till att skapa allmännytta och innovationskraft är en del av det och det är väldigt roligt att se så många här som vill arbeta med myndighetsdata.

Foto: Ingenjören. Lagen jobbade i Noden i Kista. Här syns närmas kameran CaseErik och längre bort C+++.
Foto: Ingenjören. Lagen jobbade i Noden i Kista. Här syns närmas kameran CaseErik från Uppsala och längre bort C+++ från Umeå.

Ett 30-tal myndigheter som SCB, Lantmäteriet, Skogsstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting ingick och bidrog med sin data till de allt som allt 58 lag från hela Sverige som hade anmält sig.
Från Umeå kom teknologerna C+++, läses som Carina Jansson och de tre syskonen Amanda, Elin och Alfred Dahlin. Det var deras första hack men förmodligen inte det sista.
– Det blev litet stressigt och vi gick inte till final, berättar Amanda Dahlin efter att hon kommit hem igen. Jag sov inget på hela natten men det var roligt. Vi byggde en tjänst för att hitta rätt aktivitet beroende på väder, plats, antal deltagare och sorts aktivitet. Men vi hann inte riktigt klart.

Hon tycker att de myndighetsdata de använde sig av var relativt lättillgängliga. Ett av priserna gick annars till Team kompetens och jämställdhet, Viktoria Wagman, som i sin presentation visade hur svårtillgänglig Skolverkets data är och vad man skulle kunna göra för att ändra på det.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.