Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÖppen data höll utvecklare vakna

Öppen data höll utvecklare vakna

Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.
Foto: Ingenjören. Hack for Sweden samlade 58 lag som tävlade i att använda myndighetsdata för att utveckla samhällsnyttiga tjänster.

Skydd och information om fin skog, en hjälp för nyanlända att hitta rätt ställe att bo och arbeta på, och hur svårt det kan vara att få fram öppna data. Det var några av de hack som fick pris när Hack for Sweden, Sveriges största myndighetshack avgjordes i helgen.

– Det finns många trädplanteringar i Sverige men inte mycket skog, sade Johan Marand som kammade hem Hack for Sweden Award genom att i ”Projekt Skog” kombinera data från flera olika myndigheter för att upptäcka skyddsvärda skogar i Sverige.

– En tjänst som både kan bidra till att göra Sverige bättre genom att få fokus på att skydda sällsynt fin skog men också genom att ge fler människor möjlighet att hitta till skogen, var motiveringen.

Hack for Sweden

Om du vill titta i efterhand så finns hela eventet på YouTube.

”Ditt nya hem” gav lag ”Sverige är stort” pris. I tjänsten kan nyanlända se var det finns bostäder och SFI-klasser och på så sätt snabbare komma igång med att lära sig svenska, eftersom kurserna ofta förutsätter att du har en egen bostad. Dessutom kan tjänsten bidra till att fler bosätter sig utanför storstadsområdena.

Årets Hack for Sweden var det fjärde i ordningen och inleddes av civilminister Ardalan Shekarabi som pekade på hur Sveriges myndigheter halkat efter i digitaliseringen.
– Öka takten sista kvarten är vad min chef säger, sade han. Att använda öppna data till att skapa allmännytta och innovationskraft är en del av det och det är väldigt roligt att se så många här som vill arbeta med myndighetsdata.

Foto: Ingenjören. Lagen jobbade i Noden i Kista. Här syns närmas kameran CaseErik och längre bort C+++.
Foto: Ingenjören. Lagen jobbade i Noden i Kista. Här syns närmas kameran CaseErik från Uppsala och längre bort C+++ från Umeå.

Ett 30-tal myndigheter som SCB, Lantmäteriet, Skogsstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting ingick och bidrog med sin data till de allt som allt 58 lag från hela Sverige som hade anmält sig.
Från Umeå kom teknologerna C+++, läses som Carina Jansson och de tre syskonen Amanda, Elin och Alfred Dahlin. Det var deras första hack men förmodligen inte det sista.
– Det blev litet stressigt och vi gick inte till final, berättar Amanda Dahlin efter att hon kommit hem igen. Jag sov inget på hela natten men det var roligt. Vi byggde en tjänst för att hitta rätt aktivitet beroende på väder, plats, antal deltagare och sorts aktivitet. Men vi hann inte riktigt klart.

Hon tycker att de myndighetsdata de använde sig av var relativt lättillgängliga. Ett av priserna gick annars till Team kompetens och jämställdhet, Viktoria Wagman, som i sin presentation visade hur svårtillgänglig Skolverkets data är och vad man skulle kunna göra för att ändra på det.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.