Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivToppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor

Toppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor

Bland kvinnor som får ett toppjobb ökar sannolikheten för skilsmässa, men inte bland män som får en liknande befordran, enligt svensk forskning. Resultatet gäller dock inte dem som lever i mer jämställda relationer.

läs mer

Läs forskarnas artikel om studien Allt the single ladies – toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män i Ekonomisk debatt.

Nästan 2 000 personer ingår i studien av skilsmässofrekvensen bland personer som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller vd på företag med mer än hundra anställda åren 1990–2014.

Forskarna Johanna Rickne och Olle Folke visar bland annat att tio procent av de kvinnor som ingick i undersökningen och blev kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamöter var skilda inom tre år efter valet, jämfört med året innan valet. Detta är dubbelt så många jämfört med kvinnor som inte fick den här typen av ”befordran”, uppger forskarna. Bland män som fick samma typ av jobb märktes ingen sådan skillnad. Bland kvinnor som blev vd:ar var det också mer sannolikt att de skilde sig än att männen som befordrades till vd. Forskarnas tolkning blir därför att det finns en stark indikation på att en befordran orsakar skilsmässor bland kvinnor, men inte bland män.

Något som enligt forskarna har betydelse för skilsmässorisken är jämställdhet. Där åldersskillnaden mellan paret var relativt liten och där paret delat på föräldraförsäkringen mer lika kunde forskarna inte se någon ökad risk för skilsmässa om kvinnan befordrades.

Den största sannolikheten för skilsmässa fanns i familjer som gått från tvåförsörjarfamilj, det vill säga där ingen av makarna tjänar mer än 60 eller mindre än 40 procent av inkomsten, till en omvänt traditionell, där kvinnan står för mer än 60 procent av inkomsten. I de fallen var 15 procent skilda efter tre år.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.