Lukas Anianson är en av fyra svenska gymnasieelever som åker till Los Angeles i mitten av maj för att tävla med sitt gymnasiearbete i kemi. Där tävlar 1800 ungdomar från 75 länder om priser värda fyra miljoner dollar.
Lukas Aninason, 18 år, från Hovmantorp gillar kemi. Han går sista året på Katedralskolan i Växjö och i höstas, när det var dags att välja ämne för gymnasiearbetet, började han söka idéer på google. Redan under sommaren, innan sista läsåret, hade han dessutom fördjupat sina kunskaper i kemi genom att följa en föreläsning på nätet från University of California Irvine.
– Jag visste lite om termokromism, läste mer om det, och kände att det var intressant. Av en slump hittade jag också information om spinnöverkorsning som jag aldrig hade hört talas om och det lät också intressant. Jag bestämde mig för att hitta ett experiment där man kunde kombinera båda, säger Lukas.
I Journal of Chemical Education hittade han ett experiment som han ändrade lite på. Experimentet handlar om att framställa ett ämne, en kristall med beteckningen [Fe(NH2trz)3]Br2·H2O. När ämnet upphettas byter det färg och i Lukas gymnasiearbete förklarar han varför detta sker. Med hjälp av magneter och infrarött ljus kunde han se att det handlar om spinnöverkorsning som uppstår när elektroner byter spinnriktning.
Experimentet kräver både kemikalier och utrustning som inte fanns på Katedralskolan.
– Jag föreslog att Lukas skulle ta kontakt med Linnéuniversitetet och det gjorde han. Institutionen för kemi ligger i Kalmar och Lukas blev inbjuden dit, säger Anneli Tönnervall Laestadius, som är Lukas lärare i kemi och biologi.
På universitetet fanns både kemikalierna och den infraröda spektrofotometer som Lukas behövde.
– En lektor på universitetet i Kalmar handledde mig i labbet och tillsammans ändrade vi några detaljer i experimentet för att få fram en metod som fungerade, berättar han.
Experimentet fungerade redan på första försöket och när gymnasiearbetet som Lukas skrev på engelska var färdigt skickade Lukas in en sammanfattning till Unga forskare. Vid en regiontävling i Lund i februari gick han vidare till finalen i Stockholm där fyra finalister utsågs, som alla får delta i den prestigefyllda tävlingen Intel Isef i Los Angeles i mitten av maj. Där tävlar 1800 ungdomar från 75 länder om sammanlagt fyra miljoner dollar.
–Tävlingen är arrangerad som en stor utställning. Jag har tagit fram en poster som beskriver mitt projekt och jag kommer att svara på frågor om mitt experiment både från juryn och från allmänheten som också kan besöka utställningen och träffa alla tävlande, säger Lukas.
Lite nervös är han, inte så mycket för frågorna om experimentet. Snarare över hela tävlingen.
Efter sommarlovet hoppas Lukas flytta till Lund där han har sökt civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.
– Sedan vet jag inte riktigt vad jag vill göra. Just nu känns det lockande att forska men planer kan alltid ändras. För några år sedan vill jag bli dataspelsutvecklare men nu tycker jag att teknisk fysik verkar intressantare och har en bredare utbildning.
Lukas lärare i kemi och biologi Anneli Tönnervall Laestadius är stolt över Lukas framgångar och tycker att det är roligt med elever som vill utmana sig själva.
– Som lärare är det viktigt att låta de här eleverna få utrymme att utvecklas. I undervisningen har vi öppna laborationer som ger eleverna en möjlighet att prova sina egna idéer. Det är något som Lukas ofta har utnyttjat, säger Anneli Tönnervall Laestadius.
Hon tycker också att Lukas inspirerar de andra eleverna i klassen.
– Han kan komma med frågor och kommentarer som hela klassen diskuterar. Det finns många duktiga elever i den här klassen och vi kan ofta ha en hög nivå på våra diskussioner. säger Anneli Tönnervall Laestadius.