Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligt"Högre i tak i styrelsen än i tidigare"

”Högre i tak i styrelsen än i tidigare”

Ulrika Lindstrand. Pressbild
Ulrika Lindstrand. Pressbild

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand svarar på Ingenjörens frågor om styrelsearbetet och det ifrågasatta vd-avtalet.

Är det högt i tak i styrelsen?
– Jag upplever att det är högre i tak än i tidigare styrelser. Samtidigt vill vi att det som sägs i styrelsen stannar där just för att vi ska kunna känna oss fria att ha olika åsikter. Vi är ju tillsatta för att ha olika perspektiv det ger bredd och styrka till styrelsen.

Läs mer

Läs huvudartikeln: Generöst vd-avtal skakar styrelsen

Varför har det här läckt just nu?
– Det vet jag inte, jag undrar också.

Vad tycker du om vd-avtalet?
– Det skrevs 2002 och det har hänt mycket på de 15 åren. I dag rekommenderar vi till exempel avgångsvederlag på 18–24 månader för vd:ar vilket var såg annorlunda ut för bara några år sedan. Vd omfattas inte av Las vilket gör att vd-avtal är annorlunda.

Kommer ni försöka omförhandla det nu?
– Jag inledde i februari samtal med Richard (Malmborg, förbundsdirektör reds.anm). Vi ska försöka se över det inom ramen för vad som är möjligt. Det finns ett förslag som ska behandlas av styrelsen.

Vad betyder det här för styrelsearbetet?
– Vi har en mycket ambitiös styrelse som vill vara nära verksamheten och har många idéer. Sedan har vi litet olika tankar om hur den processen ska gå till och vad som ska förändras.

Har du förtroende för förbundets ledning?
– Ja, absolut.

Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

  1. Ditt/ert arbete är mkt välkommet! Som heltids lokal förtroendevald får man mkt lite stöd från förbundet centralt. Vi har flera gånger begärt att få delta i tex ombudsmannaträffar, men inte fått gehör. Trots att vi utför samma jobb i princip…
    Dessutom är frågan om arbetsmiljön alldeles för lågt prioriterad i praktiken.
    Idag finns tex bara 4 personer i hela landet på varder 40% som tillgängliga regionala skyddsombud i endast 4 av landets 21 län…och endast med mandat inom privat tjänstesektor. Och då delas vi även av Jusek, Civilekonomerna och Naturvetarna i vår roll.
    Tycker förbundet borde satsa på åtminstone 5 heltids regionala skyddsombud som kunde täcka in hela landet och alla sektorer av arbetslivet!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.