Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTid och misstag viktiga för innovation

Tid och misstag viktiga för innovation

BIld: baramee2554/Thinkstock
BIld: baramee2554/Thinkstock

Innovativa anställda vill företag ha för att säkra utveckling och konkurrenskraft. Men det räcker inte bara att önska sig innovation, för att få resultat måste man också organisera jobbet rätt.

Trots att vi pratar enormt mycket om hur viktig innovationskraften är och mäter den på längden och på tvären har det inte hänt så mycket på området.

– Jag läste nyligen Jan Carlzons Riv pyramiderna som ju är från 1985 och där skriver han om exakt de här frågorna. Alla vill ha innovation men att fånga den och bygga in den i organisationerna kräver ihärdigt arbete.

Leif Denti är forskare vid Göteborgs universitet och doktorerade i innovationspsykologi 2009. I sin avhandling försökte han sätta fingret på vad som gör företag innovativa och hur sambandet ledarskap – innovationskraft ser ut. In sin forskning granskade han flera svenska industriföretag närmare.

– Min avsikt var inte att säga vilka som var bra eller dåliga utan att försöka se vad som skilde framgångsrikt innovationsarbete från mindre framgångsrikt, säger Leif Denti. Viss fanns det de företag som var bättre men främst var det nog avdelningar här och var som var duktiga.

Leif Denti talar om det dilemma som innovation ställer företagen inför. För att säkra konkurrenskraft och vara lönsamma behöver man innovation och nytänkande. Men att vara innovativ kräver tid och under den tiden hakar man efter med det vanliga jobbet och är mindre produktiv.

– Vi människor fokuserar på nuet, säger Leif Denti. Även om vi inser att i längden måste vi vara innovativa prioriterar vi att lösa våra dagliga arbetsuppgifter framför att halka efter. Vill man ha innovation är därför mitt
första råd att sätta av tid till det.

Leif Denti menar att så litet som två timmar varannan vecka kan räcka för att ge utrymme för anställda att tänka nytt.

– Öronmärkt tid men också att det måste vara ok att misslyckas är mina två viktigaste råd till den organisation som vill få fart på innovationen, säger han. Har man en organisation där man söker fel och inte accepterar att innovation också innebär risk för misslyckande så är det en kraftfull signal om att det är bästa att inte göra något nytt.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.