Hallå där Martin Andersson, professor vid BTH och Lunds universitet, som i en ny rapport tittat närmare på vilken roll stora kunskaps- och teknikintensiva företag spelar för samhället.
Hallå där Martin Andersson, professor vid BTH och Lunds universitet, som i en ny rapport tittat närmare på vilken roll stora kunskaps- och teknikintensiva företag spelar för samhället.
– Jag har tittat på dels vilka direkta effekter de stora kunskaps- och teknikintensiva företagen inom svensk industri spelar i dag, vad de betyder för sysselsättning och forskning och utveckling exempelvis. Men jag har också tittat på indirekta effekter, vilken spridning verksamheten vid dessa företag har. Man kan till exempel se att många nya och snabbväxande företag har sitt ursprung i de större företagen. De stora företagen fungerar som en plantskola. Om man vill ha en bra miljö för nya och snabbväxande, tekniktunga bolag är det viktigt att det också finns stora kunskaps- och teknikintensiva företag. De fungerar symbiotiskt.
Kan du utveckla?
– Mindre bolag kan ofta vara bättre på att ta fram radikala innovationer, men för att kunna skala upp en verksamhet behövs system och resurser. Där har storföretagen ofta viktiga komplementära resurser. Till exempel ser vi hur stora bolag köper upp mindre bolag som sysslar med ny teknik, men det finns också strategiska samarbeten dem emellan. Många små bolag härstammar också från de stora. Ett annat exempel är att stora företag ofta äger digitala plattformar, samtidigt som mindre företag ofta skapar applikationer. Företagen kompletterar varandra både teknik- och kunskapsmässigt.
Läs mer
Läs rapporten ”Vad betyder stora kunskaps- och teknikintensiva företag för Sverige” här.
Finns det några myter om stora företag som du vill slå hål på efter din genomgång?
– Jag skulle inte gå så långt som att tala om myter, men policydiskussionen i dag riskerar att bli ganska ensidig. Antingen pratar man bara om de stora bolagens betydelse, eller bara om de små företagens, men inte hur de är beroende av varandra.
Hur främjar man kunskaps- och teknikintensiva företag?
– Det viktigaste är att få till en miljö som är attraktiv för både små och stora företag. Sedan är det viktigt att politiken tar hänsyn till hela kedjan från grundforskning till innovation, och vilken roll olika företag och verksamheter spelar i olika delar av kedjan. Innovationspolitiken behöver ha ett systemperspektiv.
Ania Obminska