Så hög blev antagningspoängen för att plugga till ingenjör i höst
Teknisk fysik på KTH är den civilingenjörsutbildning det krävs högst betyg för att komma in på i höst. För högskoleingenjörerna ligger Design och produktutveckling på Chalmers kvar i topp. Här är hela listorna.
Totalt var det 8 procent fler som sökte in till högskolan i höst jämfört med förra året. Och antalet antagna ökade med 6 procent. Enligt UHR, Universitets- och högskolerådet, beror ökningen av sökande troligen på det mer osäkra läget på arbetsmarknaden.
Bland de utbildningar som ökade mest finns både civil- och högskoleingenjörer. Till civilingenjörsutbildningarna var det 12 procent fler förstahandssökande och 3 procent fler blev antagna. Till högskoleingenjörsutbildningarna var det 9 procent fler förstahandssökande och 6 procent fler blev antagna.
Det här har pressat upp antagningspoängen för många utbildningar jämfört med förra året. Men det är inte lika höga meritpoäng som krävs som under pandemiåret 2021.
Data och elektro – teknisk fysik och industriell ekonomi
För högskoleingenjörer är datateknik och elektroteknik de utbildningar som är med flest gånger på 20-i-topplistan över utbildningar det var svårast att komma in på.
För civilingenjörer är teknisk fysik och industriell ekonomi de som finns flest gånger på topplistan. En förändring är att ingen civilingenjörsutbildning i datateknik finns med på topplistan i år.
Max 2,0 eller 22,5 poäng
Det finns många urvalsgrupper vid antagningen till högskolan. Här har vi med de två största: BI, gymnasiebetyg utan komplettering, och HP, högskoleprovspoäng. För betyg är 22,5 högsta möjliga meritvärde (20 från betyg, plus upp till 2,5 för kurser i matematik/språk). På högskoleprovet är den högsta möjliga poängen 2,0.
Topplistor + alla utbildningar sökbart
Här är 20-i-topp-listorna för betyg och högskoleprovspoäng, för högskole- respektive civilingenjörer. Grön pil upp, ▲, i kolumnen längst till höger betyder att antagningspoängen stigit jämfört med 2023. Röd pil ner, ▼, visar minskning. Dubbel pil (▲▲ / ▼▼) visar de med störst förändring.
Under topplistorna finns listan med betygs- och högskoleprovspoäng för alla högskole- och civilingenjörsutbildningar samt tekniskt basår. Där går det att söka på ämne, högskola med mera.
Hitta allt på UHR
Alla uppgifter är hämtade från UHR, där du också kan hitta t ex antal antagna per utbildning och poäng för alla urvalsgrupper. I den här sammanställningen har vi sökt på civilingenjör/ högskoleingenjör, program, urval 2, HP och BI.
Antagningspoängen 2019-2023
Här hittar du Ingenjörens artiklar om antagningspoängen för tidigare år.
4 kommentarer
Civilingenjör är ett utdöende yrke inom datateknik. Allt fler väljer högskoleingenjör och hinner med 2 års yrkeserfarenhet innan civilingenjörer kommer ut på marknaden.
Det skapar en sne löneutveckling där civilingenjören har marginellt bättre än högskoleingenjören som ingångslön men löneutvecklingen ligger back 2 år. Den skillnaden kommer civilingenjören aldrig jobba in.
Jag har sett högskoleingenjörer blivit managers medan civilingenjör som mest är senior utvecklare pga den här skillnaden.
Hej David!
Intressant att höra. Vet du hur man ser på någon som har en kandidat vs högskoleingenjör i datateknik?
Ganska väntat med Teknisk fysik, Indek och TM i topp. Det mest intressanta är väl kanske att Uppsala verkar bli mer poppis även för folk som vill plugga tekniskt.
Teknisk fysiker (år 1) från Uppsala här!
Det nybyggda Ångströmlaboratoriet är helt fantastiskt. Miljön i Uppsala är perfekt. Mycket fest och mycket plugg. Skulle inte kunna studera F på något annat universitet i Sverige.