Vad gör man om man få en idé som skulle kunna bli lönsam? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer föreläste i veckan för närmare 50 av förbundets medlemmar på Ericsson i Kista på temat Från idé till företag.
Vad gör man om man få en idé som skulle kunna bli lönsam? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer föreläste i veckan för närmare 50 av förbundets medlemmar på Ericsson i Kista på temat Från idé till företag.
En undersökning bland förbundets yrkesverksamma medlemmar visar att var sjätte ingenjör, totalt 22 000, har en idé som skulle kunna utvecklas till en ny produkt eller tjänst, inom företaget eller utgöra grunden för ett nytt. Att de flesta idéer förblir en dröm och aldrig utvecklas beror på en rad olika faktorer.
– Det är viktigt att vi får fram nya företag i Sverige som behöver anställa. De flesta framgångsrika Unicorns tjänar mycket pengar men har tyvärr få anställda, säger Anders Hallgren som arbetar med innovationsfrågor på Sveriges Ingenjörer.
Under veckan föreläste han vid ett lunchseminarium för närmare 50 ingenjörer på Ericsson i Kista på temat hur man tar en idé vidare.
– Jag tycker mig ana en svag trend att företag har blivit mer öppna och positiva till att anställda är kreativa och försöker hitta lönsamma affärsidéer och det är roligt.
Alla lovande idéer är inte möjliga att gå vidare med. Faller affärsidén inom ramen för företagets kärnverksamhet är möjligheterna att gå vidare små, ligger den utanför men angränsar kan det gå och ligger den helt utanför är det fritt fram.
Ett viktigt steg är att skydda idén. Ett patent kan vara nödvändigt men man måste vara medveten om att det medför kostnader. Anders Hallgrens tips är att rådgöra med en kunnig person om detta. För att ta reda på om det är värt att ta ett patent måste man sammanställa patentkostnaderna tillsammans med kostnaderna för utveckling och tillverkning.
– Jag föreslår i det här läget alltid att man startar ett företag. Gör man det blir idén skyddad av Lagen om företagshemligheter och det ger ett visst skydd, säger Anders Hallgren.
Affärsplanen är nästa viktiga steg och för den uppgiften finns det bra mallar på nätet. Hur ser affärsmodellen ut i dag och i morgon? Vilka är kunderna som du ska skicka fakturorna till, hur ska marknadsföringen gå till och hur ska startkapitalet finansieras?
Anders Hallgren trycker på att affärsplanen är ett viktigt steg som man inte ska hoppa över eller slarva med.
– Den som har svårt att förklara sin idé har ofta inte tänkte igenom den, säger han.
När det handlar om finansiering finns det flera olika oberoende aktörer och till seminariet hade Anders Hallgren också bjudit in Johan Nordström från Almi som erbjuder både lån och riskkapital. Johan berättade hur Almi bedömer ansökningar om finansiellt stöd.
sök på nätet
Användbara länkar till dig som vill ta en idé till företag.
Råd kring hela processen från innovation till företag: Innovationonline
Information om patent: Patent- och registreringsverket
IRP-verktyg (Intellectual Protery Rights) för att ta fram ekonomiska kalkyler till affärplanen: Svenska uppfinnareföreningen
Allmän information kring att starta företag: Verksamt
Råd och stöd till egenföretagare som medlem i Sveriges Ingenjörer.
– Vi tittat på två saker. Dels tittar vi på affärsmodellen, dels vilka som är grundarna. Vad har de för kompetens och erfarenheter. Detta väger tyngre hos oss än hos de flesta banker, säger Johan Nordström.
Han berättade med visst stolthet i rösten hur Almi, när bankerna hade sagt nej, stöttade Klarna i deras första fas.
– Då var de bara tre killar och en powerpoint.
Anders Hallgren får ibland kontakt med ingenjörer som berättar att de har en idé men inte känner sig som entreprenörer.
– Mitt råd till dem är att försöka hitta en partner, någon som de litar på. Kanske kan de vara den som utvecklar tekniken och affärspartnern den som tar ansvar för allt annat nödvändigt som marknadsföring och försäljning, helt enkelt att driva företaget, säger han.
En annan möjlig lösning kan vara att ta patent på idén och sälja patentet.
Sveriges Ingenjörer har tagit fram en rad olika förslag för att förbättra innovationsklimatet i Sverige. Ett av dessa är ett innovationsår. I dag har anställda rätt till sex månaders tjänstledighet för att starta ett företag.
–Den tiden kan räcka för att starta ett café men för att utveckla en idé kring en teknisk innovation krävs det länge tid. Därför driver förbundet frågan om rätten till tjänstledigt i 12 månader – ett innovationsår, säger Anders Hallgren.
Han tror också på modellen att gå ner på deltid när man tar klivet och försöker starta företag.
– Det ger en ekonomisk trygghet som gör det möjligt för fler, även de som är mitt i livet med familj och huslån. I dag är det väldigt svårt om man inte får ett avgångsvederlag när att arbetsgivaren säger upp anställda.
På Ericsson har varslen av anställda duggat tätt sedan millenniumskiftet och många av ingenjörerna som har lämnat företaget har blivit företagare. De flesta konsulter men färre har utvecklat en idé kring en teknisk innovation.
Stefan Hasselgren, ordförande för Akademikerföreningen i Kista, säger att klimatet på Ericsson med den nye vd:n Börje Ekholm har blivit bättre på en rad punkter. Ingenjörerna känner en nytändning och har blivit mer motiverade. Omkring 1000 ingenjörer ska nu också anställas på Ericsson i Sverige.
– Innovationsklimatet på företaget har varit helt kväst i många år på grund av det hårda sparandet. Tidigare fanns det möjligt att göra skunkwork som bidrog till en teknisk utveckling vid sidan av huvudspåren. Det har inte varit möjligt på många år och det är inte konstigt att en del är oroliga för vad Ericsson ska tjäna pengar på om tio år, säger Stefan Hasselgren.
Karin Virgin