Imad Elabdala är ingenjören från Syrien som har tagit fram en metod för att mildra och behandla posttraumatiska symptom hos barn. Metoden är utarbetad tillsammans med psykologer och sociologer, och den sker i form av berättelser.
Imad Elabdala är ingenjören från Syrien som har tagit fram en metod för att mildra och behandla posttraumatiska symptom hos barn. Metoden är utarbetad tillsammans med psykologer och sociologer, och den sker i form av berättelser.
Fram till 2011 jobbade Imad Elabdala som ingenjör i Syrien. Efter en examen i materialteknik i Armenien 2008 var han med och grundade ett företag som letade och borrade efter vatten. Men när kriget bröt ut deltog han i protesterna. Han filmade regimens övergrepp men såg också hur barnen runtomkring förändrades. De pratade alltmer om döden och lärde sig alla detaljer om olika vapen.
Imad blev själv flykting och kom 2013 till Sverige. Han lärde sig snabbt svenska och fick jobb som ingenjör på Aga. Samtidigt kämpade han med egna traumatiska erfarenheter från kriget. För att bemästra sina egna problem studerade han psykologi och sociologi.
– Det tog två år för mig att lära mig att hantera mina minnen, säger han. Hur ska det då inte vara för barnen?
Han bestämde sig för att göra vad han kunde för att hjälpa. Han slutade på sitt jobb och gav sig ut på en lång resa för att hitta metoder att hjälpa barn med posttraumatiskt stressyndrom. Han reste runt i Europa och jobbade bland annat som volontär för Röda Korset.
Så småningom utarbetade han en egen metod för att lindra posttraumatiskt postsyndrom, en metod som bygger på att analysera barnens problem utifrån deras egna erfarenheter. För att bygga på och stärka metoden pratade han också med psykologer och sociologer. De kunde utvärdera och verifiera metoden. Därefter grundade han Kidnovation, ett företag som använder berättelser av olika slag, för att hjälpa traumatiserade barn. En del av metoden är också att effekten kan mätas både kvalitativt och kvantitativt.
– Det här är en ny och innovativ metod, säger Imad som påpekar att den även kan hjälpa svenska barn med problem.
En första produkt från företaget blir sagoboken Sarah’s Journey. Den handlar om en flicka som blir flykting för att komma undan ett krig. Det framgår inte av sagan vilket land det är frågan om. Allt som händer i boken uttrycks som metaforer, där varje metafor är framtagen med experters hjälp.
– Vi berättar om det som händer i verkligheten. Både i kriget, under flykten och i det nya landet där det kan bli problem med integrationen. Men i boken finns inga hemska detaljer. I stället kan man läsa om positiva saker. Det gör att barnen kan läsa om erfarenheterna utan det ohyggliga, och vända det till något positivt.
Barn kan lätt får för sig att det som hänt är deras fel. Här får de se att det inte är det. Berättelserna kan också ge svar på frågan vad barnen behöver för att må bättre. Imad har redan planer på att ta fram appar, spel och virtual reality-applikationer
– Jag har jobbat sexton timmar varje dag i två år med det här, säger han.
Under hela den tiden har han levt på besparingar. På sistone har han dock gjort vissa konsultjobb åt Arbetsförmedlingen.
Boken har han finansierat via crowdfundingsajten Kickstarter. Där har han fått in 220 000 kronor, men de pengarna går helt och hållet till tryckning av de tusen exemplar av böckerna som ska tryckas. Boken ska vara färdig i mitten av juli. Den kommer ut på svenska, engelska och arabiska.
Sture Henckel