Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapHan skapar berättelser som läker

Han skapar berättelser som läker

Imad Elabdala är ingenjören från Syrien som har tagit fram en metod för att mildra och behandla posttraumatiska symptom hos barn. Metoden är utarbetad tillsammans med psykologer och sociologer, och den sker i form av berättelser.

Fram till 2011 jobbade Imad Elabdala som ingenjör i Syrien. Efter en examen i materialteknik i Armenien 2008 var han med och grundade ett företag som letade och borrade efter vatten. Men när kriget bröt ut deltog han i protesterna. Han filmade regimens övergrepp men såg också hur barnen runtomkring förändrades. De pratade alltmer om döden och lärde sig alla detaljer om olika vapen.

Imad blev själv flykting och kom 2013 till Sverige. Han lärde sig snabbt svenska och fick jobb som ingenjör på Aga. Samtidigt kämpade han med egna traumatiska erfarenheter från kriget. För att bemästra sina egna problem studerade han psykologi och sociologi.

Imad Elabdala. Foto: Redaktionen

– Det tog två år för mig att lära mig att hantera mina minnen, säger han. Hur ska det då inte vara för barnen?

Han bestämde sig för att göra vad han kunde för att hjälpa. Han slutade på sitt jobb och gav sig ut på en lång resa för att hitta metoder att hjälpa barn med posttraumatiskt stressyndrom. Han reste runt i Europa och jobbade bland annat som volontär för Röda Korset.

Så småningom utarbetade han en egen metod för att lindra posttraumatiskt postsyndrom, en metod som bygger på att analysera barnens problem utifrån deras egna erfarenheter. För att bygga på och stärka metoden pratade han också med psykologer och sociologer. De kunde utvärdera och verifiera metoden. Därefter grundade han Kidnovation, ett företag som använder berättelser av olika slag, för att hjälpa traumatiserade barn. En del av metoden är också att effekten kan mätas både kvalitativt och kvantitativt.

– Det här är en ny och innovativ metod, säger Imad som påpekar att den även kan hjälpa svenska barn med problem.

En första produkt från företaget blir sagoboken Sarah’s Journey. Den handlar om en flicka som blir flykting för att komma undan ett krig. Det framgår inte av sagan vilket land det är frågan om. Allt som händer i boken uttrycks som metaforer, där varje metafor är framtagen med experters hjälp.

– Vi berättar om det som händer i verkligheten. Både i kriget, under flykten och i det nya landet där det kan bli problem med integrationen. Men i boken finns inga hemska detaljer. I stället kan man läsa om positiva saker. Det gör att barnen kan läsa om erfarenheterna utan det ohyggliga, och vända det till något positivt.

Barn kan lätt får för sig att det som hänt är deras fel. Här får de se att det inte är det. Berättelserna kan också ge svar på frågan vad barnen behöver för att må bättre. Imad har redan planer på att ta fram appar, spel och virtual reality-applikationer

– Jag har jobbat sexton timmar varje dag i två år med det här, säger han.

Under hela den tiden har han levt på besparingar. På sistone har han dock gjort vissa konsultjobb åt Arbetsförmedlingen.

Boken har han finansierat via crowdfundingsajten Kickstarter. Där har han fått in 220 000 kronor, men de pengarna går helt och hållet till tryckning av de tusen exemplar av böckerna som ska tryckas. Boken ska vara färdig i mitten av juli. Den kommer ut på svenska, engelska och arabiska.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.