Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapHan skapar berättelser som läker

Han skapar berättelser som läker

Imad Elabdala är ingenjören från Syrien som har tagit fram en metod för att mildra och behandla posttraumatiska symptom hos barn. Metoden är utarbetad tillsammans med psykologer och sociologer, och den sker i form av berättelser.

Fram till 2011 jobbade Imad Elabdala som ingenjör i Syrien. Efter en examen i materialteknik i Armenien 2008 var han med och grundade ett företag som letade och borrade efter vatten. Men när kriget bröt ut deltog han i protesterna. Han filmade regimens övergrepp men såg också hur barnen runtomkring förändrades. De pratade alltmer om döden och lärde sig alla detaljer om olika vapen.

Imad blev själv flykting och kom 2013 till Sverige. Han lärde sig snabbt svenska och fick jobb som ingenjör på Aga. Samtidigt kämpade han med egna traumatiska erfarenheter från kriget. För att bemästra sina egna problem studerade han psykologi och sociologi.

Imad Elabdala. Foto: Redaktionen

– Det tog två år för mig att lära mig att hantera mina minnen, säger han. Hur ska det då inte vara för barnen?

Han bestämde sig för att göra vad han kunde för att hjälpa. Han slutade på sitt jobb och gav sig ut på en lång resa för att hitta metoder att hjälpa barn med posttraumatiskt stressyndrom. Han reste runt i Europa och jobbade bland annat som volontär för Röda Korset.

Så småningom utarbetade han en egen metod för att lindra posttraumatiskt postsyndrom, en metod som bygger på att analysera barnens problem utifrån deras egna erfarenheter. För att bygga på och stärka metoden pratade han också med psykologer och sociologer. De kunde utvärdera och verifiera metoden. Därefter grundade han Kidnovation, ett företag som använder berättelser av olika slag, för att hjälpa traumatiserade barn. En del av metoden är också att effekten kan mätas både kvalitativt och kvantitativt.

– Det här är en ny och innovativ metod, säger Imad som påpekar att den även kan hjälpa svenska barn med problem.

En första produkt från företaget blir sagoboken Sarah’s Journey. Den handlar om en flicka som blir flykting för att komma undan ett krig. Det framgår inte av sagan vilket land det är frågan om. Allt som händer i boken uttrycks som metaforer, där varje metafor är framtagen med experters hjälp.

– Vi berättar om det som händer i verkligheten. Både i kriget, under flykten och i det nya landet där det kan bli problem med integrationen. Men i boken finns inga hemska detaljer. I stället kan man läsa om positiva saker. Det gör att barnen kan läsa om erfarenheterna utan det ohyggliga, och vända det till något positivt.

Barn kan lätt får för sig att det som hänt är deras fel. Här får de se att det inte är det. Berättelserna kan också ge svar på frågan vad barnen behöver för att må bättre. Imad har redan planer på att ta fram appar, spel och virtual reality-applikationer

– Jag har jobbat sexton timmar varje dag i två år med det här, säger han.

Under hela den tiden har han levt på besparingar. På sistone har han dock gjort vissa konsultjobb åt Arbetsförmedlingen.

Boken har han finansierat via crowdfundingsajten Kickstarter. Där har han fått in 220 000 kronor, men de pengarna går helt och hållet till tryckning av de tusen exemplar av böckerna som ska tryckas. Boken ska vara färdig i mitten av juli. Den kommer ut på svenska, engelska och arabiska.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.