”Lärosätena måste tillsvidareanställa”

När avtalsförhandlingarna inleds i augusti mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, fokuserar fackförbunden på de otrygga tidsbegränsade anställningarna.

När avtalsförhandlingarna inleds i augusti mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, där Sveriges Ingenjörer ingår, fokuserar fackförbunden på de otrygga tidsbegränsade anställningarna.

De svenska lärosätena har länge haft många anställda på tidsbegränsade avtal, det vill säga anställningskontrakt som går ut ett visst datum. Det finns anställda som haft sådana tidsbegränsade anställningsformer i 14 år. Det handlar bland annat om doktorandtjänster, meriteringsanställningar, postdoktortjänster och vikariat.

Av Sveriges Ingenjörers medlemmar är det bara cirka 3 procent som har tidsbegränsade anställningar. Men på universitet och högskolor är de hela 28 procent. Allra värst är det på Karolinska institutet, där 45 procent av de anställda har visstidsanställningar. Men även Chalmers och KTH har många tidsbegränsat anställda: 43 respektive 35 procent.

I förhandlingarna som inleds i augusti kommer Sveriges Ingenjörer att kräva att man gemensamt försöker minska dessa siffror. Enligt Ove Rang, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för offentlig sektor, skapar de tidsbegränsade anställningarna otrygghet för forskarna, vilket inte bara försämrar deras liv utan även deras forskning.

– Om du går till banken och säger att du har en tidsbegränsad anställning så får du inget bostadslån, säger Ove Rang.

Han fortsätter resonemanget med att Sverige behöver trygga forskare som kan ta ut svängarna i sin forskning utan att riskera att bli utslängda så fort resultaten inte kommer snabbt.
X-Forwarded-For: 58.167.101.16

– Det handlar om trygghet, säger Ove Rang som också pekar på att många ingenjörer i dag, inte minst nu i högkonjunkturen, är efterfrågade av industrin som ofta kan locka med både fast tjänst och kanske högre lön.

Enligt Ove Rang kan otryggheten i högskolornas tidsbegränsade anställningar leda till ett kunskapstapp för den akademiska forskningen.

– Men först och främst är det helt enkelt orimligt att de anställda inom staten och på högskolan ska ha sämre trygghet på jobbet än övriga på svensk arbetsmarknad, säger han.

Han påpekar också att även regeringen i sin senaste forskningsproposition slog fast att den stora andelen tidsbegränsade anställningar inom högskola och universitet är ett problem. Regeringen har också vidtagit åtgärder för att motverka risken att tidsbegränsade anställningar staplas på varandra.

– I första hand ska ju parterna lösa sådana här problem, säger Ove Rang, men om det inte skulle vara möjligt så kanske man måste ta till lagstiftning.

Yrkandena för förhandlingarna är överlämnade. Kraven som Sveriges Ingenjörer och Saco-S har med sig in i förhandlingarna om problematiken kring tidsbegränsade anställningar är ännu inte knivskarpt formulerade. Det handlar snarare om att parterna verkligen ska anstränga sig för att minska den typen av anställningar på högskolan.

– Ingenjörer är efterfrågade, säger Ove Rang. Det borde ligga i arbetsgivarens intresse att försöka behålla dem.

Förhandlingarna mellan Sveriges Ingenjörer, Saco-S och Arbetsgivarverket börjar i augusti och ska förhoppningsvis vara klara under september.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt