Inför nästa års fullmäktige tar Sveriges Ingenjörer ett nytt grepp om valprocessen. Visionen är att öka andelen röstande medlemmar från 2014 års 6,6 procent till 20 procent år 2018, bland annat med hjälp av ett smidigare röstningssystem.
År 2006 röstade 24,2 procent av alla röstberättigade medlemmar i valet till Ingenjörsfullmäktige, Sveriges Ingenjörers högst beslutande organ. Sedan dess har siffran sjunkit, till 15,6 procent år 2010 och bara 6,6 procent år 2014. Trots information och påminnelser till medlemmarna via både mejl och vykort blev det alltså rekordlåga siffror vid det senaste valet. Enligt rapporter från medlemmar kan röstningssystemet ha spelat in, att det fungerade så dåligt att det kunde krävas flera försök innan en röst faktiskt gick igenom.
Den undersökning som Sveriges Ingenjörer beställde av Novus efter 2014 års låga valdeltagande visade att kunskapen om förbundets demokratiska organisation var låg bland medlemmarna. De medlemmar som kände till att de kunde rösta, men ändå inte gjorde det, kände inget behov av att var med och bestämma, eller så trodde de inte att deras röst skulle göra någon skillnad. Förbundet arbetar nu för att göra något åt detta, med visionen att nå upp till 20 procents valdeltagande nästa år.
– Vi vill göra Ingenjörsfullmäktige mer tilltalande och göra den demokratiska processen mer begriplig för alla medlemmar. Vi ska sänka trösklarna genom att undvika svåra ord och begrepp samt använda ett enklare röstningssystem än tidigare, berättar Anna Bergkvist, projektledare för Ingenjörsfullmäktige på Sveriges Ingenjörer.
Förbundet har köpt in ett professionellt röstningsverktyg som används av politiska partier. Detta ska fungera betydligt bättre och vara betydligt tydligare än tidigare röstningsmetod. Sveriges Ingenjörer ska också arbeta aktivt för att informera medlemmarna om det stundande valet, inte bara på den egna hemsidan, utan också i sociala medier.
– Ingenjörsfullmäktige ska gå som en röd tråd i det arbete vi redan gör inom förbundet och bli en naturlig del av medlemskapet, säger Anna Bergkvist.
Ania Obminska