Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivChefer lär sig leda innovatörer

Chefer lär sig leda innovatörer

Den här veckan påbörjade 24 ingenjörer en kurs i konsten att leda innovationsarbete. En särskild poäng med kursens upplägg är att deltagarna kommer från en mängd olika sorters företag, något som ger en stor bredd av erfarenheter för alla deltagare att ta del av.

Kursdeltagarna i kursen Leda Innovation samlades på en kursgård i Sigtuna i måndags, för den första av tre moduler. De nästföljande kommer i oktober och november. Anders Hallgren som arbetar med just innovationsfrågor på Sveriges Ingenjörer har varit med och tagit fram den.

Anders Hallgren
Anders Hallgren

– Kursen är egentligen en Spinoff från vårt projekt Idélandet Sverige, säger han. Kursen riktar sig till medlemmar i chefsposition som jobbar med innovation. Tanken är att de som går kursen ska kunna hjälpa varandra genom att bidra med sina egna erfarenheter.

Många sorters företag är representerade. Några exempel är forskningsinstitutioner, Fjällräven, Sony Mobile och Astra Zeneca. Anders Hallgren tyckte sig se att de som kom till första kurstillfället var laddade.

– Det finns kurser om innovation, men desto färre kurser om hur man leder innovationsarbete. Vi hittade Handelshögskolans kommersiella del, Stockholm School of Economics, som har vana att sätta ihop avancerade kurser av det här slaget.

Ingemar Larsson, senior projektledare på Axis Communications AB som främst är känt som tillverkare av övervakningskameror, jobbar till vardags med att leda utvecklingsprojekt för nya produkter. Han tyckte att han kunde se att många av de andra kursdeltagarna hade liknande innovationsutmaningar oavsett vilken typ av industri de kom från.

Ingemar Larsson. Foto: Sveriges Ingenjörer
Ingemar Larsson. Foto: Sveriges Ingenjörer

– Alla deltagarna arbetade med att leda innovationsprojekt, säger han. De var bland annat tekniker, managers och utvecklingschefer. Affärsnyttan är viktig, och en vanlig fråga är ju hur den innovationsinsats man funderar på kommer att betala sig, jämfört med en annan satsning, säger han.

Han uppskattar också bredden av olika erfarenheter hos dem som går kursen och hoppas på ett bestående nätverk även efter kursen.

Lena Norman på SEB jobbar med strategiska managementfrågor inom IT. Hon ser innovationer som mycket viktiga för bankerna som möter en hårdare regelstyrning efter finanskrisen och en marknad där nya konkurrenter skär ut vissa lönsamma delar.

Lena Norman. Foto: Sveriges Ingenjörer
Lena Norman. Foto: Sveriges Ingenjörer

Hon berömmer kursens upplägg.

– Det är inte bara föreläsningar. Man kan nästan säga att vi samskapar den här kursen. Vi har jobbat i mindre grupper med så kallade reflekterande team, där var och en i gruppen beskriver sin utmaning inom innovationsledning. De andra lyssnar först, men går sedan in och reflekterar. Det gör att var och en får höra flera nya perspektiv på sin egen utmaning.

Hon berättar också att kursdeltagarna i de senare träffarna kommer att gå ännu djupare in i varandras erfarenheter. De ska bland annat får ”skugga” en av de andra, det vill säga gå bredvid i den andra personens arbete under en tid. Själv funderar hon på att bjuda in en kurskollega till ett ledningsmöte.

Anders Hallgren är nöjd med hur kursen startade.

– Vi ser det här som en medlemsförmån. Det här är första kursen. I vår, i februari, kommer vi att ha en uppföljare.

Den kostar en del, 45 000 kronor, men det är ändå väsentligt mycket billigare än det skulle ha blivit utan Sveriges Ingenjörers arrangemang.

– Intresset för kursen har hittills varit stort, säger Anders Hallgren. Vi hoppas och räknar med att kunna hålla fler sådana här kurser i framtiden.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?