Det finns starka krafter för protektionism på flera håll i världen. Det är oroväckande för dem som tror på en öppen, regelbaserad handel, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när hon i förra veckan besökte Europahuset i Stockholm. Handeln med Kina har exempelvis blivit svårare. Men det finns också länder som nu går i motsatt riktning, däribland Kanada.
Det finns starka krafter för protektionism på flera håll i världen. Det är oroväckande för dem som tror på en öppen, regelbaserad handel, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när hon i förra veckan besökte Europahuset i Stockholm. Handeln med Kina har exempelvis blivit svårare. Men det finns också länder som nu går i motsatt riktning, däribland Kanada.
Nya frihandelsavtal mellan EU och Kanada respektive Japan å ena sidan. Den amerikanske presidenten Donald Trumps nya handelspolitik, Brexit och en tuffare marknad för utländska företag i Kina å den andra. Vi ser en ökande globalisering, men också allt starkare protektionistiska krafter på flera håll i världen. Detta var temat för ett seminarium i Europahuset i fredags dit bland andra EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström var inbjuden.
– Vi ser i dag ganska starka krafter för protektionism, olika hinder som reses upp på den globala scenen. Det är naturligtvis oroväckande för alla oss som tror på öppna ekonomier, öppna marknader, öppna samhällen och handel är ett väldigt medel, inte bara för att skapa välstånd, jobb, tillväxt och investeringar utan också som ett sätt att knyta människor närmare varandra, byta idéer, skapa kontakter, stötta entreprenörskap och skapa nya möjligheter. Från EU tror vi mycket på öppen, regelbaserad handel. Det har också varit nyckeln i alla år till EU:s framsteg, sade Cecilia Malmström inledningsvis.
EU har nästan 40 handelsavtal i kraft i dag, berättade Cecilia Malmström. Ett av de nyaste är Ceta, frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, som trädde i kraft provisoriskt den 21 september i år. Avtalet kommer att när det gäller fullt ut att ha avskaffat 99 procent av alla tullavgifter mellan EU och Kanada, vilket väntas minska EU:s tullkostnader med 600 miljoner euro per år och öka EU:s handel med Kanada med drygt 25 procent. Cecilia Malmström ser Ceta som både modernt och progressivt och hoppas att det ska vara en modell för kommande avtal, där hållbar utveckling är en viktig del. Det går att skriva avtal där båda parter vinner, menar hon. Men det är inte något alla världens länder håller med om, eller agerar på.
Cecilia Malmström berättade att det kommer orossignaler från USA , men också signaler om svårigheter kring handel med Kina, där många företag är statligt ägda och subventionerade, samtidigt som utländska företag får allt fler krav på sig. Från EU:s sida är det en utveckling som bara blir värre, sade hon.
– Det finns en otäck protektionistisk tendens bland stora ekonomier. Då gäller det att vi andra jobbar ihop.
Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström berättade att bolaget arbetar två, tre veckor om året för den svenska och finska marknaden. Övriga veckor är produktionen riktat till andra länder. Bolaget har exempelvis nyligen investerat 830 miljoner euro i ett kartongbruk i Kina.
Enkla regler är viktigt, och att Brexit innebär minsta möjliga skada, sade Karl-Henrik Sundström. Men Brexit kommer att slå mot både Storbritanniens och EU:s tillväxt.
– Effekten av Brexit är att ingen vinner, båda förlorar, sade han.
Kina är Ericssons näst största marknad, värd ungefär 20 miljarder kronor årligen. Och den marknaden har blivit svårare, intygade Ulf Pehrsson, vice president på Ericsson. Det beror på att Kina har infört ett 50-tal begränsningar eller kontroller de senaste åren som bara gäller utländska företag. Samtidigt som den kinesiska hemmamarknaden blir allt mer stängd, spelar Kina en allt större roll globalt.
– Jag tror att man ska vara väldigt tydlig med att identifiera de delar av marknaden som håller på att stängas och föra en dialog om detta, för vi har ett ömsesidigt beroende, sade Ulf Pehrsson.
Ulf Pehrsson ser dock inte att världen i stort går i fel riktning när det gäller handel. Han är exempelvis inte orolig för utvecklingen i USA ur handelssynpunkt. Konkret har ingenting förändrats där, enligt Ulf Pehrsson, som fortsatt ser USA som en öppen och konkurrensutsatt marknad.
Även Svensk Handels medlemsföretag är oroliga över Brexit, berättade vd Karin Johansson. Svensk Handels medlemmar omsätter ungefär 30 miljarder kronor bara i Storbritannien. Även Kina är en utmaning, eftersom landet i handelssammanhang ses som ett utvecklingsland, trots att det är en jätte som svenska handelsföretag och konsumenter allt mer ifrån, sade Karin Johansson.
– Det är en utmaning. Kina har subventionerade fraktkostnader för att det ses som en utvecklingsland i de här sammanhangen. En annan utmaning är att konsumenten som handlar från Kina ses som en direktimportör och ska vara ansvarig för produktsäkerhet, tullar och moms, något som varenda handelsföretag ska betala och säkra upp för. Så Kina konkurrerar inte på lika villkor, sade Karin Johansson, men hon tror att kraven på Kina kommer att öka.
Ania Obminska