Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivÄndrade attityder kräver diskussion

Ändrade attityder kräver diskussion

Foto: Kerkez/Thinkstock
Foto: Kerkez/Thinkstock

Det är fortfarande kvinnorna som går ner till deltid när barnen kommer. Det var ämnet för TCO:s seminarium We are family i går. Ett av förslagen i diskussionen var att inte lämna problematiken åt familjerna, ett annat var att delvis byta lagar mot kollektivavtal.

Eva Nordmark, ordförande för TCO, inledde seminariet med att konstatera att de allra flesta av TCO:s kvinnliga medlemmar i grunden anställs på heltid, men att trettio procent går ner till deltid efter första barnet. Efter andra barnet är siffran 40 procent.

– Allt i karriären blir svårare med deltid, sade hon. Lön, fortbildning och pension.

Agneta Jöhnk är chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som är Sveriges största arbetsgivare med över en miljon anställda. Hon tyckte att arbetsgivaren hade ett mycket stort ansvar och efterlyste en diskussion om vad som är en bra arbetsplats.

– Arbetsgivare säger ibland att medarbetaren måste lösa situationen med sin familj. Men vi måste jobba med den attityden, sade hon. Men det är inte heller bara en arbetsgivarfråga, utan en samhällsfråga.

Det är känt att föräldraskapet kan utgöra en broms främst för kvinnors karriär. Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef för Unionen, nämnde att cirka 20 procent av männen någon gång under arbetslivet går ner till deltid, medan cirka 50 procent av alla kvinnor någon gång gör det.

Han efterfrågade arbetsgivare som faktiskt vill vara moderna och progressiva med frihet i arbetstid och rimliga tider för möten och så vidare. Mer konkret ville han också se en ändring av lagstiftningen som styr jämställdheten i arbetslivet. Han ville göra så att lagen blir semidispositiv, det vill säga att kollektivavtal ska kunna ersätta delar av lagstiftningen, precis som det fungerar med MBL. Erfarenheten visar att avtal där man själv har varit med och förhandlat fram reglerna nästan alltid efterlevs bättre, av alla parter.

– Vi vill kunna diskutera och avtala om systematisk jämställdhet och mångfaldsarbete, sade Henrik Ehrenberg. I dag kan vi inte komma överens med arbetsgivaren om att få mer föräldravänliga arbetsplatser eller branscher. Det finns ingen morot för arbetsgivaren.

Cecilia Nahnfeldt, docent i genusvetenskap och forskningschef i Svenska kyrkan, ville gärna vända på hela resonemanget.

– Vi borde fråga vem som inte har ansvar för de här frågorna, för ingen kan säga att de inte har något ansvar, men ingen har heller hela ansvaret, sade hon.

I paneldiskussionen som följde tyckte Eva Nordmark att när en småbarnsmamma kommer tillbaka till jobbet och vill gå ner i arbetstid, så skulle arbetsgivaren kunna vända på frågan och försöka hitta heltidsalternativ.

Henrik Ehrenberg poängterade också att diskussionen inte alltid måste handla om att kvinnor ska gå upp i arbetstid, utan även om att fler män ska kunna gå ner i tid när barnen kommer.

Cecilia Nahnfeldt tyckte att de här frågorna under flera år hamnat i skymundan för andra samhällsfrågor, men att de är på väg upp nu igen.

– Det finns ett momentum för den här frågan just nu, sade hon. Så det är bråttom.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?