Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivÄndrade attityder kräver diskussion

Ändrade attityder kräver diskussion

Foto: Kerkez/Thinkstock
Foto: Kerkez/Thinkstock

Det är fortfarande kvinnorna som går ner till deltid när barnen kommer. Det var ämnet för TCO:s seminarium We are family i går. Ett av förslagen i diskussionen var att inte lämna problematiken åt familjerna, ett annat var att delvis byta lagar mot kollektivavtal.

Eva Nordmark, ordförande för TCO, inledde seminariet med att konstatera att de allra flesta av TCO:s kvinnliga medlemmar i grunden anställs på heltid, men att trettio procent går ner till deltid efter första barnet. Efter andra barnet är siffran 40 procent.

– Allt i karriären blir svårare med deltid, sade hon. Lön, fortbildning och pension.

Agneta Jöhnk är chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som är Sveriges största arbetsgivare med över en miljon anställda. Hon tyckte att arbetsgivaren hade ett mycket stort ansvar och efterlyste en diskussion om vad som är en bra arbetsplats.

– Arbetsgivare säger ibland att medarbetaren måste lösa situationen med sin familj. Men vi måste jobba med den attityden, sade hon. Men det är inte heller bara en arbetsgivarfråga, utan en samhällsfråga.

Det är känt att föräldraskapet kan utgöra en broms främst för kvinnors karriär. Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef för Unionen, nämnde att cirka 20 procent av männen någon gång under arbetslivet går ner till deltid, medan cirka 50 procent av alla kvinnor någon gång gör det.

Han efterfrågade arbetsgivare som faktiskt vill vara moderna och progressiva med frihet i arbetstid och rimliga tider för möten och så vidare. Mer konkret ville han också se en ändring av lagstiftningen som styr jämställdheten i arbetslivet. Han ville göra så att lagen blir semidispositiv, det vill säga att kollektivavtal ska kunna ersätta delar av lagstiftningen, precis som det fungerar med MBL. Erfarenheten visar att avtal där man själv har varit med och förhandlat fram reglerna nästan alltid efterlevs bättre, av alla parter.

– Vi vill kunna diskutera och avtala om systematisk jämställdhet och mångfaldsarbete, sade Henrik Ehrenberg. I dag kan vi inte komma överens med arbetsgivaren om att få mer föräldravänliga arbetsplatser eller branscher. Det finns ingen morot för arbetsgivaren.

Cecilia Nahnfeldt, docent i genusvetenskap och forskningschef i Svenska kyrkan, ville gärna vända på hela resonemanget.

– Vi borde fråga vem som inte har ansvar för de här frågorna, för ingen kan säga att de inte har något ansvar, men ingen har heller hela ansvaret, sade hon.

I paneldiskussionen som följde tyckte Eva Nordmark att när en småbarnsmamma kommer tillbaka till jobbet och vill gå ner i arbetstid, så skulle arbetsgivaren kunna vända på frågan och försöka hitta heltidsalternativ.

Henrik Ehrenberg poängterade också att diskussionen inte alltid måste handla om att kvinnor ska gå upp i arbetstid, utan även om att fler män ska kunna gå ner i tid när barnen kommer.

Cecilia Nahnfeldt tyckte att de här frågorna under flera år hamnat i skymundan för andra samhällsfrågor, men att de är på väg upp nu igen.

– Det finns ett momentum för den här frågan just nu, sade hon. Så det är bråttom.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.