Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtNytt avtal för bättre arbetsmiljö

Nytt avtal för bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljöarbetet inom kommun- och landstingssektorn har tappat fart, säger facken. Med ett nytt avtal hoppas parterna få ändring på det.

Ökande sjukskrivningar och bristen på skyddsombud är två problem som arbetsgivarorganisationerna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Pacta tillsammans med fackförbunden inom kommun- och landstingssektorn, däribland Sveriges Ingenjörer, hoppas kunna göra något åt med det nya samverkansavtal som parterna har förhandlat fram centralt. Det nya avtalet SAM17 ska vara tydligare och mer förenklat än dess föregångare FAS05 samt lyfta fram kopplingen mellan samverkan, där utgångspunkten är att medarbetare och lokala parter är delaktiga och har inflytande i verksamheten, och arbetsmiljö.

Enligt Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL, har det bland annat funnits brister i återkopplingen mellan vad som sker på arbetsplatsträffarna, APT, och vilka beslut som tas på ledningsnivå.

– En annan sak var att man hade svårt att se vinsten med samverkan. Väldigt mycket var ensidig information på APT-nivå. Från SKL och Pactas sida såg vi också att avtalet skulle vinna på att bli mer strukturerat och tydligt, berättade hon under en pressträff på tisdagen.

Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal, sade att FAS05 nog fungerade ganska bra i början, men att fackförbundet på senare år har upplevt att det inte har fungerat som det var tänkt. Arbetsmiljöfrågorna har under en längre period tappat mark, sade han och gav som exempel samverkansgrupper som träffas utan skyddsombud och arbetsplatser som helt saknar skyddsombud.

Beslutsfattande sker långt ifrån verksamheten och långt ifrån medlemmarna, enligt Johan Ingelskog.

– Vi tror på delaktighet på arbetsplatsnivå mellan chefer, medarbetare och de fackliga organisationerna. Det skapar en bättre verksamhet. Det är de som kan och vet bäst hur man ska lyckas, sade han och tillade senare att han hoppas att det nya avtalet ska leda till att varje arbetsplats får till ett systematiskt arbetsmiljöarbete och har ett skyddsombud.

De lokala avtalen om samverkan, medbestämmande och arbetsmiljö fortsätter att gälla tills de eventuellt sägs upp eller tas upp för förhandling. Då är tanken att den nya överenskommelsen ska vara en grund. Parterna centralt ska verka för att det nya avtalet ska få genomslag på lokal nivå.

Ania Obminska

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.