Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAD: Statligt anställda ska med vid flytt

AD: Statligt anställda ska med vid flytt

Den som jobbar på en myndighet som ska flytta och inte har en arbetsort angiven i sitt anställningsavtal är skyldig att följa med till den nya orten, enligt en ny dom från Arbetsdomstolen, AD. Alternativet är att säga upp sig själv och få karens på a-kassa och försämrat omställningsstöd.
– Det blir en rätt hård konsekvens för dem som inte vill följa med, säger Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

Fackförbunden Jusek och ST stämde staten för att utreda om arbetsskyldighet gäller för anställda på Fastighetsmäklarinspektionen när myndigheten flyttar från Stockholm till Karlstad. I domen som kom på onsdagsförmiddagen slår Arbetsdomstolen, AD, fast att ja, saknas arbetsort i anställningsavtalet är den anställda skyldig att flytta med myndigheten.

– Det innebär att de som inte vill flytta med tvingas säga upp sig och det begränsar vilken hjälp de kan få, till omställningsstöd, a-kassa och inkomstförsäkring. Det blir en rätt hård konsekvens för dem som inte vill eller kan följa med. Om det här är följden av en myndighetsflytt måste vi fundera på om lagstiftningen eller andra avtal behöver förändras, säger Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, och tillägger att de som arbetar inom eller har för avsikt att börja jobba inom staten nu bör se till att arbetsort finns med i anställningsbeslutet eller anställningskontraktet för att inte riskera att hamna i en utsatt situation om arbetsplatsen omlokaliseras.

Arbetsdomstolen skriver i sitt beslut att anställda sedan 1960-talet konsekvent har varit skyldiga att följa med sin arbetsgivare till den nya orten och att det är förankrat i både lag och förarbeten. Men två av de sju ledamöterna i AD var skiljaktiga.

De två ledamöterna skriver bland annat att de anställda har sökt och fått jobb i Stockholm och att frågan om skyldighet att arbeta på andra orter inte har berörts i det muntliga avtalet med arbetsgivaren. De anställda ska inte haft anledning att räkna med att bli skyldiga att byta arbetsplats från Stockholm till Karlstad. Detta är enligt de två ledamöterna ”en avsevärt vidare arbetsskyldighet än som gäller på den övriga arbetsmarknaden”.

Bakgrunden till att regeringen vill utlokalisera myndigheter är att öka den statliga närvaron i hela landet och öka antalet arbetstillfällen. Fler myndigheter är på väg att flytta helt eller delvis från huvudstaden, däribland delar av Universitets- och högskolerådet, Tillväxtverket och Strålskyddsmyndigheten. Men beslutet har väckt kritik. Bland annat har ST:s förbundsordförande Britta Lejon sagt att utlokalisering inte ger fler jobb, utan att det bara handlar om att flytta jobb.

Arbetsdomstolens dom går inte att överklaga.

Ania Obminska

Läs Ove Rangs blogginlägg om AD-domen här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.