”Det behövs en sorteringsmekanism”

Martin Linder, Per Norlander och Peter Jeppsson. Foto: Sveriges Ingenjörer.
Bild från senast fullmäktige, 2017. Martin Linder, Per Norlander och Peter Jeppsson. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Unionens Martin Linder och Peter Jeppsson från Svenskt Näringsliv var inbjudna till debatt om kompetensutveckling på Sveriges Ingenjörers Fullmäktige. Den gamla frontlinjen visade sig vara oförändrad. Svenskt Näringsliv vill luckra upp turordningen i LAS medan facken ser den som en nödvändighet.

På Sveriges Ingenjörers Fullmäktige debatterades i går en av de centrala fackliga frågorna: hur man ska klara omställningar på ett effektivt och någorlunda rättvist sätt.

Calle Leinar, vd för Trygghetsrådet och inbjuden som talare, inledde med att konstatera att man i dag inte bara blir uppsagd på grund av röda siffror. I stället kan det vara allt från effektiviseringar och rationaliseringar till brist på kompetens som ligger bakom. Eftersom uppsägningar kommer så snabbt och ofta i dag, måste företagen vara förberedda på omställningsprocesser, så att de kan agera snabbt och effektivt när det kommer.

Han konstaterade samtidigt att motståndet mot att anställa äldre arbetskraft har minskat, att kompetens numera slår ålder, förutsatt att man söker jobb på rätt sätt.

– Undvik företag med rekryteringsavdelningar, sade han och drog skratt från åhörarna. Du ska träffa en ansvarig chef och få berätta vad du kan och vad du vill.

Han vidhöll att det förstås alltid finns företag som vill hålla ”temperaturen i badkaret på 37 grader” hela tiden, och tror att de kan hålla det perfekt. Men kontinuerliga omställningsprocesser lägger en blöt filt över organisationer och gör att de anställda lägger sin energi på att behålla jobbet i stället för att göra sitt bästa för företaget.

Han avslutade med det generella rådet till arbetstagare att byta jobb oftare.

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen som också besökte Fullmäktige, tog upp digitaliseringen. Han sade att den kommer att ändra karaktär på framtida jobb snarare än att ta bort dem. Han hänvisade till en undersökning av McKinsey som säger att den tekniska utvecklingen till och med skapar fler jobb än den tar bort, och gav som exempel att behovet av dataanalytiker ökat med 372 procent de senaste fem åren, och att kompetensbehovet inom datavisualisering ökat med över 2 000 procent under samma tid.

Han betonade därför att det omhuldade begreppet livslångt lärande måste gå från så kallat buzzword till realitet. Han efterfrågade ett utbildningssystem som är mer relevant för dem som redan jobbar, men sade också att företagen måste bli bättre på att vidareutbilda sin personal.

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, fick beröm för att han hade vågat sig dit och blev artigt applåderad efter sitt anförande. Han höll sin förväntade linje genom att berätta att många av medlemsföretagen i Svenskt Näringsliv tycker att de får betala två gånger när det kommer till omställningar. De betalar först en gång för medlemskap i Trygghetsrådet, sedan en gång till i form av avgångsvederlag.

Han menade att alla måste våga tänka i nya banor nu när utvecklingen går så snabbt. Han hävdade att kompetensen är den verkliga tryggheten för varje anställd, och att man borde ändra turordningsreglerna så att de utgår från kompetens i stället för anställningstid.

Debatten som följde kom att fokusera just på turordningen i LAS. Peter Jeppsson hävdade att alla kommer att behöva vara beredda på att byta karriär både en och två gånger i livet. Han beklagade därför att det svenska systemet var så trögt och hänvisade till den danska modellen med så kallad flexicurity, där det är lättare att säga upp personal, men där uppsagda får ett omfattande stöd för att hitta nytt jobb.

Martin Linder konstaterade att det i riksdagen tycks finnas en majoritet för att luckra upp turordningsreglerna i LAS, men att politikerna borde hålla sig borta från den diskussionen.

– De kan inte först säga att vi har en bra modell för omställningsförhandlingar, och sedan säga att de tänker lagstifta om inte parterna på arbetsmarknaden gör som politikerna vill.

Han påpekade behovet av något slags sorteringsmekanism när man inte kom överens, något objektivt som ålder eller anställningstid.

Per Norlander, ordförande för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, representerade förbundet i debatten. Han var inne på samma linje.

– Det finns ibland ett mått av godtycke som förkläds i kompetenstermer. Där behöver vi tillsammans kunna pröva påståenden om kompetens, sade han.

Sture Henckel

3 kommentarer

  • Sura ingenjören

    @Fredrik

    Visst är det märkligt att ingenjörsfacket aldrig verkar vilja diskutera vilka åtaganden företagen har?

    24 november 2017
  • Fredrik

    Om det ska bli lättare att säga upp någon pga att personens kompetens blivit föråldrad måste företagens motprestation vara att bli bättre på att jobba med kompetensutveckling av sina anställda.

    Min bild är i alla fall att det är lite trögt på den fronten, och att många företag inte gärna avsätter tid och pengar för att de anställda ska kunna hänga med i utvecklingen. Då är det lättare att göra sig av med de gamla och anställa ny personal, och därmed slippa betala för kompetensomställning. Om svenska teknikföretag är dåliga både på kompetensutveckling och löner är det inte konstigt att färre unga vill bli ingenjörer…

    22 november 2017
  • Sura Ingenjören

    Som väntat så vill svenskt näringsliv inte diskutera andra sakfrågor än sänkt skatt och avskaffad LAS. Varför vill de inte diskutera hur någon ska kunna byta karriär när företagen blåvägrar att anställa andra än de som redan utfört samma arbete i åratal?

    22 november 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 54 facktoppar

Så mycket tjänar 54 facktoppar

Med en taxerad inkomst på 141 950 kronor per månad hamnar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, på plats tio i Arbetsvärldens rankning över facktopparnas inkomster.
Fler artiklar