När får arbetsgivaren kontrollera en anställds dator? Ska man berätta på anställningsintervjun att man väntar barn? De är två nya frågor som får svar när boken Arbetsrättens begrepp A-Ö nu har uppdaterats. (Och du kan läsa bokens svar längst ner i artikeln.)
Uppslagsbok om arbetsrätt
Titel: Arbetsrättens begrepp A-Ö 2018
Författare: Agneta Bern och Helene Sjöman, förbundsjurister på Sveriges Ingenjörer
Innehåll: Arbetsrättslig uppslagsbok som förklarar cirka 380 arbetsrättsliga ord och uttryck och sätter dem i sitt sammanhang.
Ges ut av: Lars Åhnbergs förlag
Kan köpas från: Förlaget eller nätbokhandlar
För att få med nya lagar och ge svar på fler frågor har Sveriges Ingenjörers förbundsjurister Agneta Bern och Helene Sjöman nu uppdaterat sin bok Arbetsrättens begrepp A-Ö i en tredje upplaga.
Boken vänder sig framför allt till förtroendevalda, men också till ombudsmän och advokater, HR-chefer och arbetsgivare – men egentligen till vem som helst.
– Den passar också för en enskild person som söker första jobbet – alla som vill ha koll. Det är enkla förklaringar men ändå tydliga och innehållsrika, säger Helene Sjöman.
Bland de nya uppslagsorden som lagts till finns lönerevision, utstationeringsavtal, företagsledande ställning, VD-avtal, graviditet samt integritet/kontroll av anställds dator. Till lokala Akademikerföreningar ger författarna rådet att köpa in den nya upplagan för att ha aktuell kunskap.
Så vad har medlemmar i Sveriges Ingenjörer mest nytta av i boken?
– Det beror helt på situationen, till exempel om man stöter på varann i korridoren, en facklig person och en från arbetsgivaren och man råkar prata om något. Är det då en förhandling eller inte? Svaret går att läsa i boken, säger Agneta Bern.
Svar på frågan om förhandling i korridoren: För att det ska vara en förhandling måste man medvetandegöra den andra om att det är det, så att personen kan tänka igenom vad den ska säga.
Bokens svar om graviditet – berätta på intervjun:
Det finns ingen direkt skyldighet för en arbetssökande att under en anställningsintervju berätta om en pågående graviditet eller förestående föräldraledighet. Det är dessutom i de allra flesta fall otillåtet för en arbetsgivare att neka en arbetssökande anställning av skäl som har samband med graviditet/föräldraledighet.
Bokens svar om integritet/kontroll av anställds dator:
Vanligtvis är arbetsdatorn arbetsgivarens egendom och det är då också arbetsgivaren som bestämmer över användning och kontroller. Arbetsgivaren ansvarar också för att behandling av personuppgifter sker korrekt på arbetsplatsen. Det bör därför finnas riktlinjer/en policy för hur arbetsdatorn får användas och vilka kontroller som kan förekomma. Om arbetsgivaren tillåter att arbetsdatorerna används för privat bruk, innebär rätten att kontrollera att riktlinjerna följs som regel inte någon rätt för arbetsgivaren att ta del av filer märkta med exempelvis ”privat”. Arbetsgivarens berättigade intresse av kontroll ska dock vägas mot skyddet för de anställdas personliga integritet. En välgrundad misstanke om illojalitet skulle exempelvis troligen vara ett tillåtet skäl för undersökning även av privata e-postmeddelanden på jobbdatorn.
Karin Thorsell