Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHär finns alla svar du behöver om arbetsrätt

Här finns alla svar du behöver om arbetsrätt

När får arbetsgivaren kontrollera en anställds dator? Ska man berätta på anställningsintervjun att man väntar barn? De är två nya frågor som får svar när boken Arbetsrättens begrepp A-Ö nu har uppdaterats. (Och du kan läsa bokens svar längst ner i artikeln.)

Uppslagsbok om arbetsrätt

Titel: Arbetsrättens begrepp A-Ö 2018
Författare: Agneta Bern och Helene Sjöman, förbundsjurister på Sveriges Ingenjörer
Innehåll: Arbetsrättslig uppslagsbok som förklarar cirka 380 arbetsrättsliga ord och uttryck och sätter dem i sitt sammanhang.
Ges ut av: Lars Åhnbergs förlag
Kan köpas från: Förlaget eller nätbokhandlar

För att få med nya lagar och ge svar på fler frågor har Sveriges Ingenjörers förbundsjurister Agneta Bern och Helene Sjöman nu uppdaterat sin bok Arbetsrättens begrepp A-Ö i en tredje upplaga.

Boken vänder sig framför allt till förtroendevalda, men också till ombudsmän och advokater, HR-chefer och arbetsgivare – men egentligen till vem som helst.

– Den passar också för en enskild person som söker första jobbet – alla som vill ha koll. Det är enkla förklaringar men ändå tydliga och innehållsrika, säger Helene Sjöman.

Bland de nya uppslagsorden som lagts till finns lönerevision, utstationeringsavtal, företagsledande ställning, VD-avtal, graviditet samt integritet/kontroll av anställds dator. Till lokala Akademikerföreningar ger författarna rådet att köpa in den nya upplagan för att ha aktuell kunskap.

Så vad har medlemmar i Sveriges Ingenjörer mest nytta av i boken?

– Det beror helt på situationen, till exempel om man stöter på varann i korridoren, en facklig person och en från arbetsgivaren och man råkar prata om något. Är det då en förhandling eller inte? Svaret går att läsa i boken, säger Agneta Bern.

Svar på frågan om förhandling i korridoren: För att det ska vara en förhandling måste man medvetandegöra den andra om att det är det, så att personen kan tänka igenom vad den ska säga.

Bokens svar om graviditet – berätta på intervjun:
Det finns ingen direkt skyldighet för en arbetssökande att under en anställningsintervju berätta om en pågående graviditet eller förestående föräldraledighet. Det är dessutom i de allra flesta fall otillåtet för en arbetsgivare att neka en arbetssökande anställning av skäl som har samband med graviditet/föräldraledighet.

Bokens svar om integritet/kontroll av anställds dator:
Vanligtvis är arbetsdatorn arbetsgivarens egendom och det är då också arbetsgivaren som bestämmer över användning och kontroller. Arbetsgivaren ansvarar också för att behandling av personuppgifter sker korrekt på arbetsplatsen. Det bör därför finnas riktlinjer/en policy för hur arbetsdatorn får användas och vilka kontroller som kan förekomma. Om arbetsgivaren tillåter att arbetsdatorerna används för privat bruk, innebär rätten att kontrollera att riktlinjerna följs som regel inte någon rätt för arbetsgivaren att ta del av filer märkta med exempelvis ”privat”. Arbetsgivarens berättigade intresse av kontroll ska dock vägas mot skyddet för de anställdas personliga integritet. En välgrundad misstanke om illojalitet skulle exempelvis troligen vara ett tillåtet skäl för undersökning även av privata e-postmeddelanden på jobbdatorn.

Karin Thorsell

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?