De cirka 700 anställda på Microsoft i Sverige kan från och med i år få ledigt i upp till fyra veckor med full lön för att vårda en allvarligt sjuk närstående person. Ingenjören frågade Helena Sjöberg, HR-ansvarig på Microsoft om den nya möjligheten.
Det känns lite oväntat av ett amerikanskt företag, hur kommer det sig att Microsoft inför den här förmånen?
– Den går ut i flera länder. Vi försöker vara en arbetsgivare med förståelse och flexibilitet, så att medarbetarna kan fokusera på annat vid tillfällen när livet bli svårt. Här i Sverige blir det ett komplement till sjukförsäkringen.
Kommer idén möjligen ursprungligen från en medarbetare?
– Det hade förstås varit en fin historia att kunna dela, men jag vet faktiskt inte. Vi lägger en hel del tid på att lyssna in genom återkommande globala och lokala undersökningar, och många av våra förbättringar kommer från den återkopplingen, så det är inte en helt osannolik tanke.
Hur är erfarenheterna så här långt?
– Här i Sverige har förmånen funnits sedan första januari i år. Hittills har två anställda kunnat dra nytta av förmånen. De har med kort varsel behövt få vara med familjen. Det känns bra att vi faktiskt kan använda den nya förmånen.
Vem kan räknas som närstående?
– Det finns en global definition som säger att det främst handlar om makar, barn och föräldrar, men det finns också ett visst lokalt tolkningsutrymme. Det ska handla om personer med en nära relation till den anställde, det vill säga familjeliknande förhållanden. Det blir HR-avdelningen som avgör, och vi vill hellre fria än fälla. Vi räknar med att en praxis byggs upp så småningom. Vi kan också se på hur de gör i Europa.
Hur avgör ni vem som ska betraktas som svårt sjuk?
– Det är den andra delen, och det finns en global definition här också. Men även här finns utrymme för tolkning. Till en början måste vi ta det ett fall i taget. Man kan ta ut tiden fyra veckor i sträck, men det kan lika väl handla om en vecka, och då har man tre veckor kvar på året. Man kanske behöver ta ut mer senare.
Vad kostar en sådan här åtgärd?
– Det har säkert gjorts en kalkyl på det här, men lokalt ser vi det främst som en investering i att hjälpa medarbetarna att fokusera på det viktigaste och få ihop livspusslet. Anhöriga till vårdbehövande kan få stresspåslag och bli sjuka. En människa är inte två delar där en är på jobbet och en hemma. Man är bara en del.
Kommer det här nu för att det är högkonjunktur, och för att ni tävlar om bästa kompetensen?
– Det här är inget PR-trick. Däremot är det så klart glädjande om den nya medarbetarförmånen har spridit sig även utanför Microsoft. Satya Nadella som är Microsofts vd sedan cirka fyra år kom in med ett nytt tänk kring Microsofts kultur och medarbetarnas behov och välmående.
I moderna kunskapsföretag kan många arbetsuppgifter vara mer eller mindre knutna till en viss anställd. Hur gör ni om en person är borta i fyra veckor?
– Varje ansvarig chef får titta på den specifika situationen och se till att arbetsuppgifterna fördelas eller kanske stoppas under en given tid, så att den medarbetare som är borta verkligen kan fokusera på det privata samt att inte andra personer i arbetsgruppen får för mycket att göra. Vi kan eventuellt hyra in personal eller få stöttning från andra delar av organisationen temporärt.
Sture Henckel