Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningSverige i täten mot fossilfritt

Sverige i täten mot fossilfritt

Städerna har ett utmärkt läge för att ställa om till fossilfritt. Det var budskapet i går på Sveriges Ingenjörers Miljödag 2018, där energiminister Ibrahim Baylan förutspådde att Sverige blir ett av de första fossilfria länderna.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, fungerade också som moderator i går på Sveriges Ingenjörers Miljödag 2018, som hölls på Kungliga Tekniska Högskolan. Han betonade att städerna har en bra utgångspunkt för omställning till fossilfri energiförsörjning.

Fossilfritt Sverige är en samarbetsorganisation, startad av regeringen, mellan olika branscher för att skynda på och effektivisera Sveriges omställning till ett fossilfritt land. Svante Axelsson visade på en rad branscher som exempelvis åkerierna, byggbranschen och stålindustrin som jobbar med egna färdplaner för en fossilfri framtid. Han sade sig vara extra glad att ha fått med stålindustrin i samarbetet.

Svante Axelsson. Foto: Red

– Om stålindustrin kan bli fossilfri så kan alla bli det, sade han.

Han satte en klart positiv ton, och han pekade på det stora klimatmötet i Paris 2015 som tidpunkten då hela klimatfrågan vände från ett problem till en möjlighet.

– Men, det är klart, sade han. Solcellerna var ju redan då 80 procent billigare än vad de var vid tiden för Köpenhamnsmötet 2009. Det gjorde det betydligt lättare att ta tuffa beslut.

Underförstått var det alltså forskarna och ingenjörerna som hade banat vägen för de politiska framgångarna i Paris. Han visade en bild från Oman där man använder solceller som kraftkälla för att driva oljepumpar.

– Vi befinner oss mitt i en tipping point, sade han.

Han lade till att Vattenfall kanske blir oroliga när solcellerna blir så billiga och effektiva att också alltfler svenskar kan bli prosumenter av el, det vill säga både producenter och konsumenter.

Sverige ligger redan långt fram i omställningen till fossilfri energiförsörjning. Elektriciteten och uppvärmningen är i princip redan fossilfria i Sverige. Utmaningen som Sverige står inför är transporterna. Här erkände han att han känner en viss oro för att biobränslena kommer så sakta.

– Vi behöver investeringar, sade han. Och kanske det behövs en liten knuff från staten också.

Miljöpriset

Årets Miljöpris gick till journalisten och författaren Karin Bojs som under flera år var vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter.

Han betonade att det i många fall är städerna runtom i världen som driver utvecklingen framåt, inte i första hand på grund av klimatfrågan, utan för att man vill minska på luftföroreningarna och för att det medför så många andra bra saker. Ett flertal städer har redan infört slutdatum för fossildrivna bilar.

Han lade också en del förhoppningar på nya industrier som visar att man kan producera fossilfritt. Förutom stålindustrins ansträngningar nämnde han världens första klimatneutrala cementfabrik som ska byggas på Gotland.

Han tog också upp Northvolts kommande batterifabriker i Västerås och Skellefteå där hälften av produktionen ska bygga på gamla återvunna batterier. Han avslutade med att batterierna ökar sin kapacitet och blir billigare. Priserna sjunker snabbare än till och med priserna på solceller.

Energiminister Ibrahim Baylan talade också, och stämde in i hoppfullheten. Han pekade på att omställningen till fossilfritt numera handlar om att hålla sig framme i konkurrenskraft.

– Sverige befinner sig i början av en revolution i energieffektivisering, sade han och förutspådde att landet kommer att bli ett av de första fossilfria länderna i världen.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.