Tar med sig erfarenheten som ingenjör in i partiledarrollen

Gita Nabavi
Ingenjören Gita Nabavi är ny partiledare för Feministiskt initiativ vid sidan av Gudrun Schyman.

Inget av riksdagspartierna leds av en ingenjör. Men nu har ett av de större partierna utanför riksdagen fått det: Feministiskt initiativ som i helgen valde ingenjören Gita Nabavi till partiledare vid sidan av Gudrun Schyman.

Hej Gita Nabavi, du har gått på KTH. Vad har du läst?
– Först läste jag till högskoleingenjör i medieteknik och sedan har jag varit tillbaka en vända och läst en magister i tillämpad logistik. Jag har också läst kurser i projektledning.

Vad jobbar du med i dag?
– Jag är it-konsult och jobbar som projektledare på Acando.

Har du nytta i politiken av att vara ingenjör?
– Absolut. I att jag är lösningsfokuserad, kan vara pragmatisk och att jag kan se sammanhang och samband.

Påverkar det politiken att du är ingenjör?
– Ja, kring klimatutvecklingen har jag ett vetenskapligt synsätt. Jag tror verkligen på tekniken men vi har inte möjlighet att använda den för att komma till rätta med klimatutvecklingen utan vi behöver en omställning för att överleva. Det är enkel räknekonst.

Vad tar du med dig från politiken till jobbet?
– Jag tar med mig hur jag förhåller mig till makt och pengar. När jag började jobba låg kvinnors ingångslöner som ingenjörer en tusenlapp under männens, direkt efter utbildningen. Då frågade jag mig hur det kommer sig att kvinnor från start är lägre värderade.

Pratar du politik på jobbet?
– Jag tror på att gräva där man står. Jag ifrågasätter jargong och tror på att om man har privilegiet att få ifrågasätta så ska man göra det. Partipolitik pratar jag bara om i fall att någon vill prata om det, men värderingar pratar jag absolut om.

Ingen partiledare i riksdagen är ingenjör. Vad tänker du om det?
– Det är förvånande. När man läst till ingenjör blir man lite insnöad och tror att vi finns överallt, säger Gita Nabavi.

4 kommentarer

  • Emma

    Jag brukar tänka att ”jag är konstruktör, jag måste arbeta direkt med teknik”, men alla andra politiker är ju i grunden utbildade till nåt annat. Som Karin snuddar vid är ingenjörer lösningsorienterade och därför mer än väl lämpade för politiken. Känns tryggt att ha Karin som representant!

    28 februari 2018
    • Emma

      Gita menar jag såklart!
      Men kudos även till Karin som hållit denna bra intervju. 😉

      28 februari 2018
      • Karin T

        Kul att du gillar intervjun, Emma! /Karin Thorsell

        09 mars 2018
  • Sura Ingenjören

    Acando är ett av företagen som skriker om it-kompetendbrist dagligen, men vägrar anställa juniorer. Hur detta gå ihop hade varit relevant att fråga henne.

    27 februari 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar