Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTar med sig erfarenheten som ingenjör in i partiledarrollen

Tar med sig erfarenheten som ingenjör in i partiledarrollen

Inget av riksdagspartierna leds av en ingenjör. Men nu har ett av de större partierna utanför riksdagen fått det: Feministiskt initiativ som i helgen valde ingenjören Gita Nabavi till partiledare vid sidan av Gudrun Schyman.

Hej Gita Nabavi, du har gått på KTH. Vad har du läst?
– Först läste jag till högskoleingenjör i medieteknik och sedan har jag varit tillbaka en vända och läst en magister i tillämpad logistik. Jag har också läst kurser i projektledning.

Vad jobbar du med i dag?
– Jag är it-konsult och jobbar som projektledare på Acando.

Har du nytta i politiken av att vara ingenjör?
– Absolut. I att jag är lösningsfokuserad, kan vara pragmatisk och att jag kan se sammanhang och samband.

Påverkar det politiken att du är ingenjör?
– Ja, kring klimatutvecklingen har jag ett vetenskapligt synsätt. Jag tror verkligen på tekniken men vi har inte möjlighet att använda den för att komma till rätta med klimatutvecklingen utan vi behöver en omställning för att överleva. Det är enkel räknekonst.

Vad tar du med dig från politiken till jobbet?
– Jag tar med mig hur jag förhåller mig till makt och pengar. När jag började jobba låg kvinnors ingångslöner som ingenjörer en tusenlapp under männens, direkt efter utbildningen. Då frågade jag mig hur det kommer sig att kvinnor från start är lägre värderade.

Pratar du politik på jobbet?
– Jag tror på att gräva där man står. Jag ifrågasätter jargong och tror på att om man har privilegiet att få ifrågasätta så ska man göra det. Partipolitik pratar jag bara om i fall att någon vill prata om det, men värderingar pratar jag absolut om.

Ingen partiledare i riksdagen är ingenjör. Vad tänker du om det?
– Det är förvånande. När man läst till ingenjör blir man lite insnöad och tror att vi finns överallt, säger Gita Nabavi.

Karin Thorsell

4 KOMMENTARER

  1. Jag brukar tänka att ”jag är konstruktör, jag måste arbeta direkt med teknik”, men alla andra politiker är ju i grunden utbildade till nåt annat. Som Karin snuddar vid är ingenjörer lösningsorienterade och därför mer än väl lämpade för politiken. Känns tryggt att ha Karin som representant!

  2. Acando är ett av företagen som skriker om it-kompetendbrist dagligen, men vägrar anställa juniorer. Hur detta gå ihop hade varit relevant att fråga henne.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.