Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv”Kön ska inte spela roll för ingenjörer”

”Kön ska inte spela roll för ingenjörer”

För Sveriges Ingenjörer är inställningen klar: Kön ska inte spela någon roll för hur lämpad någon anses vara för ingenjörsyrket. Alla ska kunna göra karriär, få rätt lön och vara föräldralediga. Här berättar Stina Kimstrand vad förbundet gör och vad ni på arbetsplatsen och du själv kan göra.

– Ingenjör är ett mansdominerat yrke, men kön ska inte spela roll. Det ska inte vara svårare eller tuffare som kvinna att jobba som ingenjör, och vi vill inte att män ska känna sig obekväma på grund av en machokultur heller. Män ska också kunna vara föräldralediga, säger Stina Kimstrand, ombudsman och jämställdhetsexpert på Sveriges ingenjörer.

Hon berättar att medlemmar hör av sig för att de misstänker att de utsätts för missgynnande på grund av föräldraledighet eller kön, och hon vill att alla som upplever att de missgynnas ska veta att de är välkomna att höra av sig till Sveriges Ingenjörer.

– Vi vill att de ska höra av sig, säger hon.

För att öka jämställdheten jobbar förbundet på många plan. Tillsammans med andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer inom industrin har man tagit fram en likabehandlingshandledning och

Stina Kimstrand
Stina Kimstrand

under våren blir det seminarier om den på ett antal orter runt om i landet.

Läs handledningen här.

Det finns också en lönestrategigrupp, seminarier om rätten att vara föräldraledig, kursmaterial om att arbeta mot sexuella trakasserier och ett visionsprogram om jämställdhet.

I samband med Internationella kvinnodagen 8 mars skriver Sveriges ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand också om att arbetet efter #metoo och #tekniskt fel måste fortsätta.

Men om man vill göra något på sin arbetsplats för att öka jämställdheten, vad kan man göra då?

– Det finns jättemycket man kan ta tag i och påtala. Fundera på vad som är viktigast hos er. Är det lönesättningen? Att det är för få kvinnliga chefer? Ta en fråga och bit tag i den. Sätt mål och samverka med arbetsgivaren, säger Stina Kimstrand.

Hon tar Domsjö fabriker som fick industrins jämställdhetspris som exempel.

Läs Ingenjörens artikel om prisvinnaren här.

– De har jobbat långsiktigt med det här. Jämställdhet är ett synsätt de har. De insåg till exempel att de inte hade omklädningsrum för tjejer, då jobbade de med det.

Rekrytering kan vara en annan viktig fråga att ta tag i. Hur ser företagets annonser ut? Var annonserar ni? Många företag vill ha en kvinna och en man att välja bland i sista omgången, hittar man ingen kvinna får man börja om, menar Stina Kimstrand.

Men hon pekar också på att ledningsgruppen måste ta sitt ansvar och se värdet med jämställdhet.

– Både ur ett rättviseperspektiv, att ingen ska behandlas sämre, och ur ett nyttoperspektiv, att det genererar bättre arbetsplatser och kan ge ökad lönsamhet. Ni som anställda ska inte känna att ni borde ha gjort mer. Ni är en viktig katalysator, men det fråntar inte arbetsgivaren ansvar.

Och jag som individ, vad kan jag göra om jag känner att jag behandlas dåligt på grund av kön?

– Vänd dig till dina lokala förtroendevalda och i annat fall till förbundet. Om det finns risk att bli missgynnad har man skydd i lagen. Man ska känna att man inte behöver vara ensam i det här utan kan få råd, stöd och förhandlingshjälp. Ibland handlar det inte om diskriminering, men det kan fortfarande vara en arbetsmiljöfråga med kränkande särbehandling. Alla har rätt att må bra på jobbet.

Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

  1. Hej,
    både likabehandlingshandledningen samt Sveriges Ingenjörers broschyr Ingenjör och lön – guide om lönekartläggning är bra hjälpmedel, men de finns idag inte översatt till engelska.
    Här är länkar till broschyren
    och till handledningen.

    Vänliga hälsningar Stina Kimstrand, Sveriges Ingenjörer

  2. Hejsan,
    Handledningen verkar vara ett bra hjälpmedel. Många teknikföretag och forskargrupper är internationella. Finns likabehandlingshandledningen översatt till engelska?
    Vänliga hälsningar

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.