Kvinnliga ingenjörers löner genomgående lägre

Orange linje visar kvinnornas andel av männens löner inom offentlig sektor. Rosa linje är inom privat sektor. Männens löner är den streckade svarta linjen. Graf: Sveriges Ingenjörer
Orange linje visar kvinnornas andel av männens löner inom offentlig sektor. Rosa linje är inom privat sektor. Männens löner är den streckade svarta linjen. Graf: Sveriges Ingenjörer

Bland ingenjörer ligger kvinnornas löner genomgående under männens löner. Minst är löneskillnaden för dem som är relativt nyexaminerade, sedan ökar den med längre yrkeserfarenhet. Störst är skillnaden inom privat sektor.

Grafen ovan visar kvinnornas medellöner i procent av männens för civilingenjörer. Uppgifterna är uppdelade utifrån privat och offentlig sektor och examensår. De baseras på Sveriges Ingenjörers löneenkät för 2017 som nyligen blev klar.

Resultaten kommer att analyseras ytterligare under våren.

– Lönekartläggning och analys ska sedan 1 januari 2017 genomföras årligen, och vi välkomnar den lagändringen då det är ett verktyg för att upptäcka, åtgärda och förhindrar osakliga skillnader i löner mellan kvinnor och män, kommenterar Stina Kimstrand, jämställdhetsexpert på Sveriges Ingenjörer.

6 kommentarer

  • Fredrik Svanberg

    Hur vet man om löneskillnaden är diskriminerande? Även om person X och person Y har liknande arbetsuppgifter kanske Person X utför dom på ett bättre sätt.

    Gällande skillnader mellan män och kvinnor kan skillnaden bero på just detta, dvs att män utför uppgifterna på ett bättre sätt. Exempelvis är intelligens -IQ- en viktig egenskap som ingenjör och en enkel googling indikerar att män i regel har högre IQ än kvinnor om man tittar på den övre halvan av skalan där ingenjörer torde befinna sig. Faktum är att vissa studier verkar påvisa stora skillnader.

    12 mars 2018
    • Peter

      När man titta på enskilda personer så kommer det alltid finnas att två personer har liknande arbetsuppgifter men en av de gör det på bättre sätt. För en större grupp individer borde det inte finnas större skillnader baserad på kön.
      Det finns en studie som visar att män har bättre IQ än kvinnor. man andra studier pakar åt annat håll. omnämnd studien är omstridd av experter samt att skillnaden är liten. kvinnor är däremot bättre i minnesförsök. Andra studier visar att kvinnorhjärnor hantera information effektivare än mannliga hjärnor. Kan man dra då slutsats att män presterar bättre inom ingenjörsyrken? Jag kan inte se det utifrån det.

      16 mars 2018
    • Jr.

      Är det av osakliga anledningar en persons lön inte är densamme som sin kollega så ska det tas upp, i värsta fall anmälas. Vi har lagar mitt just sådant. Som vanligt är det sannolikt att löneskillnaden beror av olika faktorer som ter sig naturligt. Precis som forskningsresultat visat sedan några decennier. Bara man tittar närmare på siffrorna det vi orsaker. Tittar man på snitt så blir det såklart fel. Då kan vi ju också slå fast att ”alla som har shorts på jobbet tjänar mindre än dom som har byxor!”

      18 mars 2018
  • Peter

    @Stina, naturligtvis var kommentaren rörnde kön som kriterium för lönesättning en provokation. om arbetsgivarna skulle sköta lönesättning och möjligheten att utveckla sig så skulle vi inte se lika stora löneskillnader idag, något måste ju vara fel i botten, vi har ett kollektivavtal som är könsneutral, vi har en lagstiftning som förbjuder diskiminering, vi har årliga lönekartläggningar men förmår inte att bekämpa diskrimineringen.
    Jag tänker på de modiga kvinnor som fick nog den 7 juni 1968 i Dagenham. Än idag är vi långt ifrån vad dessa kvinnor kämpade för.

    12 mars 2018
  • Stina Kimstrand

    Hej,
    Kön är inte ett kriterium för lön i något av Sveriges Ingenjörers kollektivavtal. I flera kollektivavtal finns det skrivningar att varken anställningsvillkor eller löner får vara osakliga eller diskriminerande. Det är naturligtvis viktigt att kollektivavtalen efterlevs. Ett ytterligare verktyg för att åtgärda osakliga löneskillnader eller löneskillnader som har samband med kön är lönekartläggning och analys. Arbetsgivaren är skyldig att genomföra lönekartläggning årligen.

    Hälsar Stina Kimstrand, Sveriges Ingenjörer

    09 mars 2018
  • Peter

    det är ett resultat hur kollektivavtalet efterlevs av arbetsgivarna. Jag har letat i avtalet om kön är ett kriterium för lönesättning men kan inte hittar det.

    08 mars 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar