Så kommer du förberedd till lönesamtalet

Ditt lönesamtal blir bättre om du har förberett dig innan. Foto: Michael Erhardsson.

Dags för årets lönesamtal? Här berättar Emma Sallnäs, ombudsman på Sveriges Ingenjörer hur du kan förbereda dig för att få ett bra lönesamtal.

Vad ska jag tänka på och hur ska jag förbereda mig inför samtalet?
–Jag rekommenderar att man i god tid inför samtalet sätter sig ned och gör en lista över sådant som man vill komma ihåg att lyfta fram under lönesamtalet. Det kan vara goda utvärderingar och bra feedback man har fått men också konkreta arbetsuppgifter man har tagit sig an eller nya ansvarsområden som tillkommit. De lönekriterier som ska finnas på arbetsplatserna är en bra start när du ska göra din lista eftersom de visar vad arbetsgivaren anser är viktigt.

–Att förbereda dig genom att få ned dina insatser och prestationer på papper ger dig en bra överblick över året som varit och dessutom lite pepp inför lönesamtalet som en del tycker är ett lite jobbigt samtal.

Hur ska man tänka om man har fått en ny tjänst under året? Jag vet ju inte vad mina kolleger tjänar. Hur vet jag om mina lönekrav är rimliga?
–Du kan du förbereda dig genom att titta hur du ligger till lönemässigt jämfört med andra. Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du genom Saco Lönesök tillgång till vår statistik som baserar sig på ca 70 000 ingenjörers löner. Dessutom har du möjlighet att stämma av din lön med våra lokala fackliga företrädare ute på arbetsplatserna. Utifrån det och din prestation kan du ta fram ett löneanspråk som du tycker är rimligt

–Vår rekommendation är att man alltid förhandlar lön inför att man tillträder en ny tjänst, inte att man sparar det till den årliga lönerevisionen. Vi ser att man får ut mer i lön genom att särskilja de två sakerna.

Vad går gränsen mellan ny tjänst och kraftigt förändrade arbetsuppgifter?
–Den gränsen kan ibland vara hårfin och svår att ens själv avgöra. Du har alltid rätt att lyfta frågan om lön. Sedan krävs det att både du och arbetsgivaren tycker att föränd-ringen innebär att du får mer kvalificerade arbetsuppgifter och/eller mer ansvar för att det ska generera i ett lönepåslag.

Om jag inte får den lön man begär, vilken feedback har jag rätt att få?
–Alla våra löneavtal utgår från att man har rätt att få en tydlig motivering till varför man har den lön man har och vilket lönepåslag man får. Du ska också kunna få information om vad du ska göra bättre eller annorlunda för att få en bättre lön. Får du en låg eller kanske ingen löneutveckling alls innehåller avtalen dessutom skrivningar om att en handlingsplan ska upprättas. Allt för att det ska bli så tydligt som möjligt och att löneutvecklingen ska kunna bli bättre nästa år.

–Arbetar du på ett företag utan kollektivavtal finns det inte på samma sätt reglerat men jag skulle säga att de faktiskt brukar följa praxis och ha lönesamtal varje år och att du även där kan be om att få förtydligat vad du ska göra för att få den lön du begärt.

Vad ska jag säga om chefen säger att det inte finns mer pengar i potten?
–Det är inte ovanligt att chefer säger ” jag skulle gärna ge dig mer men jag har inte mer pengar” eller liknande svar. Då tycker jag att man ska be chefen ta frågan vidare uppåt i organisationen. Många av våra medlemmar arbetar i stora företag med flera led av chefer och de facto upplever nog många chefer att deras händer är bakbundna. Samtidigt behöver även cheferna förstå att det kan krävas att de själva går den där extra milen för att kunna ge sina medarbetare de löner de förtjänar genom att helt enkelt lyfta frågan internt – till högre chefer och/eller HR.

Flera kolleger som blev missnöjda med sin löneutveckling har slutat men ledningen tar ändå inte frågan på allvar. Jag trivs med jobbet och vill helst inte sluta. 
–Vi ser att företag förlorar många bra ingenjörer genom att erbjuda en för låg löneut-veckling. Ingenjörernas enda alternativ för att få upp sin lön blir då att söka sig till en annan arbetsgivare trots att de i övrigt kanske trivs bra. Viss personalomsättning kan vara bra men vi ser att det blir en stor kompetensförlust för företaget om många går. Dessutom riskerar man att det blir ett bristande engagemang från de anställda om de upplever att deras goda prestationer faktiskt inte spelar någon roll i lönekuvertet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt