Hamnstrejk kan ge ingenjörer sämre villkor

Foto: Magnus Fyhr/ Mostphotos
Foto: Magnus Fyhr/ Mostphotos

Konflikten i Göteborgs hamn har gjort att regeringen tillsatt en utredning om strejkrätten. Det kan låta långt ifrån ingenjörernas vardag, men faktum är att det kan leda till att arbetsgivare kan välja avtal med sämre villkor än dagens. Nu har Sveriges Ingenjörer och Saco uppvaktat regeringen i frågan.

I juni förra året tillsatte regeringen utredningen som ska vara klar i maj i år. Men i februari läckte ett förslag ut. Enligt det ska en arbetsgivare kunna välja vilket fackförbund den ska ha kollektivavtal med. Det förbundet får också rätt att säga ja eller nej till att andra förbund ska kunna strejka för att få kollektivavtal. För Sveriges Ingenjörer innebär det i värsta fall att man inte får teckna kollektivavtal med arbetsgivaren och därmed inte driva lokalt fackligt arbete.

Helène Robson är chefsjurist på Sveriges Ingenjörer. Hon påpekar att utredningen säger att läckan inte stämmer, men redan direktiven de jobbar efter tar ett för stort grepp om en fråga som skulle kunna lösas med mindre åtgärder.

– Om bara ett förbund får teckna kollektivavtal får andra förbund bara haka på eller stå utanför. Eftersom det ligger i en arbetsgivarens intresse att ha så låga personalkostnader som är möjligt eller rimligt kommer den ju att välja det förbund som har det minst dyrbara avtalet. Om det inte blir vi som får teckna kollektivavtal påverkar det våra medlemmars villkor till det sämre, säger hon.

Det är också ett demokratiskt problem om inte alla kan engagera sig i en förening som har full handlingsfrihet och möjlighet att ta till vara medlemmarnas intressen.

Helène Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer

Det här kan få medlemmar att gå ur facket, vilket gör möjligheten att påverka ännu sämre.

– Det vapen vi har för att driva igenom våra villkor är att strejka. Det behövs inte så ofta, för motparten vet att vi kan göra det. Det blir ett lugn genom att det vapnet finns.

Men om det blir så stora förändringar som befarat förlorar alltså de förbund som inte har kollektivavtal det vapnet. Och det här kan bli konsekvensen nästan på en gång om lagändringen blir verklighet.

– Ja, det här skulle gälla rakt av. Det finns uppsägningstider för kollektivavtal, men arbetsgivaren kan säga upp det, säger Helène Robson.

I utredningen är bara arbetsgivarsidan och LO representerade. Men Sacoförbunden har träffat utredningen för att framföra sina synpunkter och förslag på lösningar och på det mötet deltog Helène Robson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt