Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHamnstrejk kan ge ingenjörer sämre villkor

Hamnstrejk kan ge ingenjörer sämre villkor

Konflikten i Göteborgs hamn har gjort att regeringen tillsatt en utredning om strejkrätten. Det kan låta långt ifrån ingenjörernas vardag, men faktum är att det kan leda till att arbetsgivare kan välja avtal med sämre villkor än dagens. Nu har Sveriges Ingenjörer och Saco uppvaktat regeringen i frågan.

I juni förra året tillsatte regeringen utredningen som ska vara klar i maj i år. Men i februari läckte ett förslag ut. Enligt det ska en arbetsgivare kunna välja vilket fackförbund den ska ha kollektivavtal med. Det förbundet får också rätt att säga ja eller nej till att andra förbund ska kunna strejka för att få kollektivavtal. För Sveriges Ingenjörer innebär det i värsta fall att man inte får teckna kollektivavtal med arbetsgivaren och därmed inte driva lokalt fackligt arbete.

Helène Robson är chefsjurist på Sveriges Ingenjörer. Hon påpekar att utredningen säger att läckan inte stämmer, men redan direktiven de jobbar efter tar ett för stort grepp om en fråga som skulle kunna lösas med mindre åtgärder.

– Om bara ett förbund får teckna kollektivavtal får andra förbund bara haka på eller stå utanför. Eftersom det ligger i en arbetsgivarens intresse att ha så låga personalkostnader som är möjligt eller rimligt kommer den ju att välja det förbund som har det minst dyrbara avtalet. Om det inte blir vi som får teckna kollektivavtal påverkar det våra medlemmars villkor till det sämre, säger hon.

Det är också ett demokratiskt problem om inte alla kan engagera sig i en förening som har full handlingsfrihet och möjlighet att ta till vara medlemmarnas intressen.

Helène Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer

Det här kan få medlemmar att gå ur facket, vilket gör möjligheten att påverka ännu sämre.

– Det vapen vi har för att driva igenom våra villkor är att strejka. Det behövs inte så ofta, för motparten vet att vi kan göra det. Det blir ett lugn genom att det vapnet finns.

Men om det blir så stora förändringar som befarat förlorar alltså de förbund som inte har kollektivavtal det vapnet. Och det här kan bli konsekvensen nästan på en gång om lagändringen blir verklighet.

– Ja, det här skulle gälla rakt av. Det finns uppsägningstider för kollektivavtal, men arbetsgivaren kan säga upp det, säger Helène Robson.

I utredningen är bara arbetsgivarsidan och LO representerade. Men Sacoförbunden har träffat utredningen för att framföra sina synpunkter och förslag på lösningar och på det mötet deltog Helène Robson.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.