”De ska tillvarata mina intressen”

Ingenjörsfullmäktige 2016
Fullmäktige 2016

Endast cirka sex procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar röstade i valet till Fullmäktige 2014. Ingenjören frågade några medlemmar om hur de tänker kring förbundets pågående val.

Lars Wigren

Lars Wigren, Scania
– Klart att jag röstar. De ska tillvarata mina intressen. Det är som att jämföra med riksdagsvalet, att du vill ha personer där som driver dina frågor. Lönefrågan är väl allra viktigast. Det är ju det man lever av. Men även frågor om hållbarhet och jämställdhet är viktiga, och då inte bara mellan könen, utan även sådant som åldersdiskriminering.

Christer Johansson

Christer Johansson, Skellefteå kommun
– Det är viktigt att välja representanter. Facket har fått svagare ställning i samhället. Men det har fortfarande en viktig roll i frågor om globalisering o internationalisering. Vad kommer hända med oss arbetstagare? Vem ska företräda oss? Här i Sverige halkar ingenjörernas löner efter, samtidigt som inkomstskillnaderna i världen är för stora.

Arezou Taghizadeh

Arezou Taghizadeh, Förhandlings- och samverkansrådet PTK
– Att rösta är en förmån. Vi är ett av få förbund där man direkt kan påverka till högsta beslutande organ. Den demokratin är viktig. Jag är själv med i nätverket Klöver Dam, och vill att kvinnor ska bli jämlika på alla arbetsplatser i landet. Den utvecklingen går åt rätt håll, men ändå för långsamt. En del av dem som inte röstar kanske ser förbundet mer som en försäkring med olika förmåner. Jag har träffat många som inte ens vet om de är medlemmar eller inte.

Mikael Mandrén

Mikael Mandrén, Ericsson
– Jag har aldrig varit medveten om att det funnits någon att rösta på eller ens att förbundet har haft val till Fullmäktige. Jag är medlem i förbundet, men jag läser knappt tidningen. Nu har det kommit ut internt här på Ericsson att det är val. Jag har nu läst om att det finns en lista, men jag har fortfarande ingen aning om vilka de valbara personerna är. Jag kanske frågar mina kompisar. Jag får se om jag röstar, men det är nog mer troligt att jag inte gör det.

Se även intervjun med Ulrika Lindstrand.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar