”De ska tillvarata mina intressen”

Ingenjörsfullmäktige 2016
Fullmäktige 2016

Endast cirka sex procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar röstade i valet till Fullmäktige 2014. Ingenjören frågade några medlemmar om hur de tänker kring förbundets pågående val.

Lars Wigren

Lars Wigren, Scania
– Klart att jag röstar. De ska tillvarata mina intressen. Det är som att jämföra med riksdagsvalet, att du vill ha personer där som driver dina frågor. Lönefrågan är väl allra viktigast. Det är ju det man lever av. Men även frågor om hållbarhet och jämställdhet är viktiga, och då inte bara mellan könen, utan även sådant som åldersdiskriminering.

Christer Johansson

Christer Johansson, Skellefteå kommun
– Det är viktigt att välja representanter. Facket har fått svagare ställning i samhället. Men det har fortfarande en viktig roll i frågor om globalisering o internationalisering. Vad kommer hända med oss arbetstagare? Vem ska företräda oss? Här i Sverige halkar ingenjörernas löner efter, samtidigt som inkomstskillnaderna i världen är för stora.

Arezou Taghizadeh

Arezou Taghizadeh, Förhandlings- och samverkansrådet PTK
– Att rösta är en förmån. Vi är ett av få förbund där man direkt kan påverka till högsta beslutande organ. Den demokratin är viktig. Jag är själv med i nätverket Klöver Dam, och vill att kvinnor ska bli jämlika på alla arbetsplatser i landet. Den utvecklingen går åt rätt håll, men ändå för långsamt. En del av dem som inte röstar kanske ser förbundet mer som en försäkring med olika förmåner. Jag har träffat många som inte ens vet om de är medlemmar eller inte.

Mikael Mandrén

Mikael Mandrén, Ericsson
– Jag har aldrig varit medveten om att det funnits någon att rösta på eller ens att förbundet har haft val till Fullmäktige. Jag är medlem i förbundet, men jag läser knappt tidningen. Nu har det kommit ut internt här på Ericsson att det är val. Jag har nu läst om att det finns en lista, men jag har fortfarande ingen aning om vilka de valbara personerna är. Jag kanske frågar mina kompisar. Jag får se om jag röstar, men det är nog mer troligt att jag inte gör det.

Se även intervjun med Ulrika Lindstrand.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

"Åren med avtal kring två procent är förbi"

"Åren med avtal kring två procent är förbi"

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar